La Mancomunitat Els Ports demana ajuda urgent a Diputació i Generalitat per fer front a la sequera de la comarca

109
Mancomunitat Els Ports sequera
PUBLICITAT

Representants dels 17 municipis es van reunir aquest dimarts per tal d’estudiar mesures urgents en previsió que es multiplique el consum hídric durant la temporada estival amb l’arribada al territori d’estiuejants a les seues segones residències

Representants de la Mancomunitat Comarcal Els Ports i dels 17 ajuntaments que la conformen es van reunir d’urgència aquest dimarts per abordar l’emergència hídrica que afecta el territori degut a la sequera. En la trobada es van exposar les situacions actuals de cada municipi i es van proposar mesures a curt i mig termini, entre les quals es va decidir demanar ajuda a la Diputació provincial de Castelló i a les conselleries d’Agricultura i Ramaderia i de Medi Ambient.

En eixe sentit, des de la Mancomunitat es pretén convocar a una reunió urgent tant als càrrecs que ostenten les competències d’aigua, ramaderia i agricultura de la Diputació i el Consell per tal d’exposar-los la situació d’extrema necessitat que viu la comarca i proposar-los mesures d’emergència a implementar per part dels consistoris i de les administracions provincial i autonòmica.

El que es persegueix és que aquestes administracions amb més potencial puguen oferir la seua ajuda a la comarca a curt termini i de manera urgent per a poder treballar conjuntament en les esmentades solucions. Així mateix, se’ls vol sol·licitar una línia d’ajudes directes i d’urgència per a ramaders, donat el fet que és el sector més desabastit.

El risc de l’estiu

Des de la Mancomunitat Els Ports s’adverteix que la situació és dramàtica: alguns municipis duen ja mesos portant camions cisterna per al consum humà però no hi ha aigua per al ramat. A més a més, el panorama que es presenta per a la temporada estival és alarmant, donat el fet que es preveu que en un mes es multiplique la població a la zona amb l’arribada d’estiuejants i ciutadania que tornaran a les seues segones residències als pobles, amb la qual cosa augmentarà notablement el consum hídric i, per tant, s’agreujarà el problema. Ares, Vallibona i Morella són les localitats més afectades per aquesta situació.

“Alguns municipis tenen brolladors i pous que encara conserven cabdal hídric, però altres els tenen completament secs, i en qualsevol cas no se sap si a l’estiu donaran a l’abast les reserves d’aigua que queden”, explica el president de la Mancomunitat Comarcal Els Ports, Ivan Guimerà, qui també avança que ja hi ha pobles que han posat en marxa mesures d’emergència i d’estalvi d’aigua com ara el tancament de piscines o el tall de subministre a les dutxes i els espais comuns dels espais esportius públics.

Però es considera que això no serà suficient i es busquen solucions addicionals i urgents front a aquesta problemàtica amb una crida d’ajuda a entitats superiors i amb més recursos.

Situació extrema a Vallibona, Morella i Ares

La situació als municipis de Morella, Ares i Vallibona és extrema. Així ho assenyala l’alcalde d’aquesta última localitat, Juanjo Palomo, qui explica que el brollador del qual s’abasteix Vallibona està pràcticament esgotat. “Trau molt poc de cabdal, per això ja hem hagut de tirar mà de camions cisterna en algun moment. Ara mateix, després de les últimes pluges, que han sigut escasses però que han aportat un poc d’aigua als dipòsits, no en necessitem, però possiblement a partir de la setmana que ve ja els tornem a necessitar una altra vegada”, manifesta.

En eixe sentit, Palomo avança que el número d’habitants està augmentant per la gent que ve al poble, d’uns cent habitants en hivern, a estiuejar. “En el mes d’agost la població de Vallibona arriba a les 1.500 persones i, des de l’Ajuntament, ens sembla complicat que mitjançant camions cisterna es puga subministrar l’aigua a tot eixe volum de població”, avisa.

Per la seua part, l’alcalde d’Ares apunta que el municipi que presideix està en estat d’emergència hídrica quasi dos mesos. “Ens porten l’aigua en camions cisterna des de novembre, i des de fa aproximadament uns 20 dies la situació pel que fa a l’aigua per al bestiar és insostenible”. Al fil d’açò comenta que el terme municipal d’Ares compta amb sis basses i d’elles només es poden abastir d’una, que es troba en quotes mínimes. “Els ramaders s’estan buscant la vida portant camions cisternes d’on poden. Esperàvem ser atesos per Conselleria aquest mes, però no ha sigut així perquè no s’ha considerat que ens trobem en situació d’emergència”, lamenta.

“També ens preocupa moltíssim la viabilitat de les explotacions ramaderes de tantes famílies que viuen a Morella d’aquest sector de l’economia, ja que la mancança de pluges fa que els cultius de pastura tampoc siguen suficients i hagen de comprar l’aliment per al ramat, cosa que farà que pugen els costos de producció”, declara l’alcalde de Morella, Bernabé Sangüesa.

No obstant això, el primer edil morellà indica que per al camp encara hi ha disponible la bassa del complex de la Fàbrica Giner i adelanta que s’està estudiant des de fa unes setmanes la possibilitat d’habilitar un nou punt de càrrega d’aigua per al consum de ramaderia.

“A Morella la situació de la sequera és molt preocupant. Els pous estan baixant molt i ja sols ens queden dos dels quatre que disposa per abastir la ciutat”, revela Sangüesa. “L’aigua no serà suficient si el consum augmenta tant com es preveu en un estiu amb Sexenni, quan es es duplicarà, o més que això”, alerta.

“La preocupació de la població és màxima i demanem també ajuda a les administracions superiors, ja que per a nosaltres, l’Ajuntament, és difícil arribar a assumir la quantia econòmica d’algunes de les opcions que es barallen, com ara equipar altres pous més profunds. A banda, a Morella se li suma el problema de no poder-se abastir mitjançant camions cisterna, ja que el consum de 400.000 litres diaris, i fins al milió per dia durant el Sexenni, ho complica tot”, puntualitza l’alcalde de Morella.