La Majoralia de Sant Antoni de Vilafranca ja té els troncs per subhastar-los i finançar la festa

521
Majoralia de Sant Antoni de Vilafranca.
PUBLICITAT

El Sant Antoni del 2023 ja s’ha començat a preparar a Vilafranca. Els i les majorals, amb l’ajuda d’un centenar de voluntaris i voluntàries, van acudir el dissabte a la Partida de Dalt i el diumenge a la Partida de Baix per obtindre troncs que seran subhastats per la Majoralia per obtindre fons econòmics per finançar la gran festa del foc. Durant dues jornades es van talar arbres com carrasques, però també molts matolls necessaris per encendre i mantindre viu el foc. Amb l’ajuda de cavalls es van transportar tots els arbres, que ara seran tallats en troncs i seran subhastats entre el veïnat.

Aquesta festa és la protagonista total del mes de gener, ja que el pròxim diumenge 15 es celebra el dia de les barres al Bosc Palomita. Allí, es tallaran les barres de pi que formaran l’estructura de la barraca de Sant Antoni, amb cavalls de nou demostrant la seua força per arrossegar els grans troncs. A més, el dissabte 14 es fornejaran els pastissos farcits de confitura típics d’aquestes dates a Vilafranca.

El cap de setmana del 20, 21 i 22 de gener serà quan el foc farà acte de presència amb la crema de la barraca a la plaça d’En Blasc. El divendres es plantarà la barraca i el dissabte pel matí s’obtindrà la malea necessària per cremar tota l’estructura. El dissabte per la vesprada també es podrà gaudir de la representació teatral de la vida de Sant Antoni Abad, tot seguit d’un sainet. Al finalitzar, es cremarà la barraca. La foguera de Vilafranca és única a la comarca dels Ports per la seua forma singular de piràmide, en la que quatre barres es suporten entre sí sense un gran Maio central típic d’altres zones.

Pel que fa al diumenge, s’ha reservat aquesta jornada per la processó per beneir els animals i la tradicional missa. El Grup de Rondalla i Ball de Vilafranca realitzarà la típica Ronda de Sant Antoni. Per a la mateixa vesprada s’ha organitzat la tradicional almoneda, on se subhastaran productes típics de Vilafranca. Per últim, la subhasta dels troncs es celebrarà l’últim cap de setmana de gener. La Majoralia de Sant Antoni organitza tots els actes amb l’ajuda de l’Ajuntament de Vilafranca.