Per segon any consecutiu i coincidint amb la Setmana Santa, arriba a les comarques dels Ports el Festival de teatre de titelles Portsxinel·la. El certamen està organitzat per Eclíptica D’Art i Viu Els Ports i compta amb la col·laboració de la Diputació de Castelló, la Mancomunitat dels Ports, els ajuntaments dels municipis on es realitzen representacions i diferents comerços i institucions. Així, el festival es va presentar ahir en Cinctorres en un acte que va comptar amb la participació de l’alcalde de Cinctorres i president de la Mancomunitat dels Ports, Antoni Ripollés; i els alcaldes d’Olocau del Rei, Santiago Gazulla, i de Forcall, Santiago Pérez; a més dels regidors de Cultura de Morella i de Cinctorres. Va ser precisament la responsable de Cultura de Cinctorres, Lucía Guimerà, qui va parlar en nom de tots els municipis participants en aquesta iniciativa. Per part de l’organització, van estar presents José María Molés (Viu Els Ports), Carles Benlliure, Rebeca Castro i Rubén Milián (Eclíptica D’Art).
Segons ha assenyalat Carles Benlliure d’Eclíptica D’Art, en la present edició participen deu municipis de la comarca, encara que la seua intenció és que el certamen vaja a més cada any. Benlliure busca que el festival es consolide i assenyala que “intentarem i anem a aconseguir que entre en tots els pobles de la comarca”. Així, enguany les localitats que podran gaudir de les representacions són: Castell de Cabres, Castellfort, Cinctorres, Forcall, La Mata, Morella, Olocau del Rei, la Todolella, Vilafranca i Villores.
D’aquesta forma, s’aconsegueix unir a pobles xicotets perquè treballen de forma conjunta en una programació cultural per a tots, en la qual grans i xicotets poden gaudir d’espectacles teatrals de forma gratuïta. Un tipus d’activitats que els veïns, a causa de viure en xicotetes localitats, no sempre poden gaudir en els seus propis municipis.
Cal assenyalar, a més, que la majoria de les actuacions es realitzen a l’aire lliure encara que des de l’organització i els ajuntaments es tenen preparats locals tancats en cas de ser necessaris si les condicions climatològiques anaren adverses.
Veïns i visitants podran gaudir del 30 de març al 08 d’abril d’obres per a tota la família de caràcter gratuït. A més, també es duran a terme tallers i exposicions de ninots perquè grans i xicotets puguen conèixer el món de la titella.
I és que, tal com ha ressaltat Benlliure, cada companyia presenta un estil d’actuació diferent on no solament canvia la història narrada sinó que el tipus de personatges, ninots i fins i tot forma d’escenificar vària d’uns a uns altres. D’aquesta forma, segons que actuació vagen a veure podran presenciar representacions de marionetes de mà, d’ombres o bunraku -d’estil japonés-entre unes altres.
Viatge pel món
A més de per els diferents estils de representació, el certamen aposta per obrir-se a l’exterior. Tal és així, que aquesta edició a les companyies nacionals se sumen La Pinzón de Colòmbia i La Bottega Teatrale d’Itàlia. Les altres companyies participants són La Pantomima, Pengim Pengam Titelles i L’Invisibles Titelles de Catalunya, A la Sombrita Teatre d’Andalusia, Titelles Sense Cap d’Aragó i Teatre de la Resistència i Xarop Teatre de Castelló. Així mateix, tampoc faltarà l’actuació del CRA (Centre Rural Agrupat) de Cellumbres.
Les representacions tenen caràcter familiar perquè puguen ser gaudides tant pel més xicotets com pels més majors de la casa. No obstant açò, Benlliure ha assenyalat que de cara a pròximes edicions volen incorporar obres que, encara que puguen ser vistes i gaudides pels xiquets, estiguen dirigides a un públic adult.