El ‘Projecte Llúdria’ que recull l’expansió del mamífer des de la zona del Bergantes a altres àrees fluvials de Castelló i de la Comunitat Valenciana ha sigut impulsat per Global Omnium, la Fundació Limne i la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica amb l’estreta col·laboració de la Diputació de Castelló.
Així, el treball de camp a la província de Castelló continua mostrant una bona presència en els rius del quadrant nord-occidental (Bergantes, Cantavieja i Caldes) i destacant al Millars com un dels rius amb major potencial per a la conservació de la llúdria a la Comunitat Valenciana, tant pel seu cabal com per la qualitat de les seues aigües. També s’han trobat rastres a l’embassament del Regajo i altres zones del Palància, on sembla que la llúdria no és tan ocasional com es pensava.
La diputada provincial de Medi Natural, María Jiménez, ha indicat que “les millores en els sistemes de depuració, les restauracions del boscos de ribera i una major disponibilitat d’aliment han permés recuperar gradualment aquesta espècie vulnerable, que fins fa poc es trobava restringida a xicotets reductes de la comarca dels Ports”. Una zona que, tal i com s’afirma a l’estudi, gaudeix de la presència de llúdries als seus rius.
Les dades sobre la presència de llúdries a la zona dels Ports i altres punts de la província de Castelló s’han donat a conèixer en un acte celebrat al Palau de les Aules amb motiu del Dia del Medi Ambient.
L’objectiu del Projecte Llúdria és conéixer detalladament la presència de la llúdria a la Comunitat Valenciana, tant des de la perspectiva de distribució i ús de l’espai, com des de la perspectiva d’ecologia de l’espècie, és a dir, conéixer la seua alimentació. Per a això, s’han establit punts estratègics de mostreig que abasten tots els cursos fluvials i la tipologia d’hàbitats més representatius.