El president Martí destaca que estem davant «un magnífic programa de cogobernanza liderat per la Generalitat», que implica una aportació de la institució provincial de 4,1 milions d’euros per a activar Ajudes Parèntesis directes als sectors més afectats per la crisi, per valor de 18,6 milions
El portaveu de Compromís, Ignasi García, adverteix de la necessitat de diversificar perquè l’economia de la província no depenga tant del sector serveis i de fer passos cap a la transició energètica davant les evidències científiques de la relació entre pandèmia i pressió ambiental
La Junta de Govern de la Diputació de Castelló ha aprovat el protocol d’adhesió al Pla Resistir de la Generalitat Valenciana, que contempla 18,6 milions d’euros en Ajudes Parèntesis directes per a xicotetes microempreses i autònoms de la província de Castelló pertanyents als sectors més perjudicats per la crisi de la Covid. És una informació oferida pel president, José Martí, qui ha explicat que l’aprovació definitiva es produirà en el ple ordinari del pròxim 16 de febrer. Sobre aquest tema ha assenyalat que «encara que existeix una tramitació administrativa que no és possible defugir, hem volgut agilitar-la al màxim perquè els diners puguen arribar com més prompte millor als seus destinataris». Un assoliment que «ha sigut possible gràcies a la col·laboració i bon fer del personal tècnic de la casa».
El president ha destacat que el Pla Resistir i les seues Ajudes Parèntesis «són un magnífic exemple de cogobernanza», que implica una aportació per part de la Diputació de 4,1 milions d’euros, ja que segons estableixen les bases d’aquest programa, la Generalitat Valenciana aporta el 62,5% del total, la Diputació de Castelló el 22,5% i els ajuntaments el 15% restant. Són fons que es transferiran amb la major celeritat possible als ajuntaments, per ser les entitats encarregades de tramitar el procés. Cada autònom o microempresa percebrà 2.000 euros, una quantitat que s’incrementarà a raó de 200 euros addicionals per cada treballador a càrrec, fins a completar un màxim de 10.000 euros.
Martí ha recordat que el Pla Resistir que impulsa la Generalitat Valenciana «suposa un esforç econòmic sense precedents» que ascendeix a 380 milions d’euros, dels quals 160 milions s’articulen amb transferències directes als beneficiaris a través de les Ajudes Parèntesis.
Sobre aquest tema ha assenyalat que «com no podia ser d’una altra manera, nosaltres recolzem aquest programa perquè per a la Diputació la principal prioritat és la recuperació econòmica i la reconstrucció de la província de Castelló».
Des de Compromís, soci del PSPV-PSOE en l’equip de govern, el seu portaveu Ignasi Garcia ha remarcat la importància d’aquestes ajudes, que «salvaran l’emergència econòmica de sectors tan importants en el nostre territori com el turístic i l’hostaler, que arrosseguen mesos de dificultats i encaren una temporada complicada per les altes xifres de contagis». El dirigent valencianista creu que «caldrà mirar més enllà i fer que les administracions de proximitat siguen el motor de la transformació econòmica a mitjà i llarg termini».
En la seua opinió, «ha arribat el moment de diversificar i reactivar l’economia» per a «no dependre exclusivament del sector serveis». En aquest sentit, insta a la Generalitat i el Govern d’Espanya a «treballar per la transició ecològica de la mà de les institucions intermunicipals com la Diputació» mitjançant la «planificació consensuada d’inversions d’obra verda, promoció de l’economia circular i foment del sector agroalimentari», perquè segons explica, «l’evidència científica ens diu que pandèmies com la que estem vivint són causades per la pressió ambiental que estem exercint sobre el nostre planeta i és possible que aquestes situacions siguen cícliques». Per això, conclou, «necessitem una reconversió profunda del nostre ecosistema productiu, que ha de passar pel filtre de la sostenibilitat».