La huitena entrega dels textos centenaris de Carles Salvador és un diàleg sobre la senyera

591
Font: Fundació Carles Salvador.
PUBLICITAT

La Fundació Carles Salvador ha programat una iniciativa cultural que consisteix a divulgar textos centenaris del gran mestre, escriptor i intel·lectual Carles Salvador. Totes les obres que s’han publicat, per xarxes i per la web oficial de la Fundació, ja han celebrat l’aniversari del segle, i tracten temàtiques i gèneres ben diferents. La huitena edició d’aquesta exposició virtual tracta un diàleg curt entre dos personatges, que conversen sobre la senyera valenciana i com s’ha de contemplar la bandera. Aquest text s’anomena «Dialech de patria», i va estar publicat en el setmanari de Castelló Veu de La Plana, associat a la Joventut Regionalista que defenia uns principis nacionalistes valencians.

Aquest article literari es va publicar el 27 de maig del 1916, poc temps després que Salvador arribara a Benassal per a ser mestre de l’escola. 105 anys després de la publicació d’aquesta peça, la llengua valenciana ha aconseguit unificar-se baix uns criteris que aglutinen les formes correctes d’escriure, parlar i expressar-se. No obstant això, en 1916 els criteris no existien i eren els intel·lectuals qui els marcaven. Així doncs, la Joventut Regionalista va acceptar com a pròpies les normatives ortogràfiques del Pare Fullana, acadèmic i gramàtic valencià, però Salvador, i també altres com Gaetà Huguet, no les seguien. Veu de La Plana, tot i no seguir les mateixes normes, va respectar l’ortografia de Salvador, fet que es pot comprovar a la peça publicada al fragment final on s’esmenta que “respectem l’ortografia de l’autor”.

Us deixem amb la peça «Dialech de patria»:

«Dialech de patria». FONT: Fundació Carles Salvador.

Podeu seguir a la Fundació Carles Salvador a xarxes socials per a conèixer de primera mà totes les informacions publicades, així com tots els textos centenaris del mestre:

Facebook // Twitter // Instagram


DIADIA col·labora amb la Fundació Carles Salvador en la difusió de l’obra del mestre i l’exposició “Textos centenaris 1913-2021”