La Generalitat utilitzarà una eina de detecció precoç del coronavirus basada en la presència del SARS-CoV-2 en aigües residuals

482
Ximo Puig
Ximo Puig
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Generalitat Valenciana

  • El president signa un protocol d’actuació amb el ministre de Ciència, Pedro Duque, el CSIC i Global Omnium per a utilitzar aquest instrument per al seguiment de la pandèmia en la desescalada
  • El cap del Consell subratlla el caràcter “estratègic” del projecte desenvolupat per Global Omnium i el CSIC que l’empresa ha posat a la disposició del sistema públic de salut per a la seua aplicació immediata
  • Pedro Duque destaca la “implantació pionera” d’aquesta iniciativa per a monitorar l’evolució de la pandèmia de COVID-19

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha subratllat que la posada a la disposició del sistema valencià de salut de l’eina SARS, desenvolupada per l’empresa Global Omnium i el Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), permetrà monitorar rastres gènics de virus CoV2 inactiu en aigües residuals, fet que reforçarà la capacitat de detecció primerenca de la COVID-19 a la Comunitat durant la desescalada.

El president ha realitzat aquestes declaracions en la roda de premsa per a donar a conéixer la signatura d’un protocol d’actuació amb el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque; la presidenta del CSIC, Rosa Menéndez, i el president de Global Omnium, Eugenio Calabuig, per a desenvolupar a la Comunitat Valenciana l’eina SARS, que permet detectar els rastres gènics del CoV2 en aigües residuals.

En la compareixença davant els mitjans de comunicació han participat també el ministre Pedro Duque, que ha destacat el caràcter pioner de la implantació d’aquest projecte, així com el president de Global Omnium i la investigadora del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) Gloria Sánchez.

“Es tracta d’una actuació enormement estratègica, ja que ara entrarem en una nova fase de la pandèmia en la qual serà decisiu tindre la capacitat d’avançar-se a l’aparició de nous brots a través d’instruments de detecció precoç de casos”, ha subratllat el president.

“Aquesta eina ens permetrà detectar rastres gènics de virus inactiu tant en l’entrada de les depuradores com en els embornals; els punts de mostreig poden arribar al detall de barri o edifici”, ha indicat el president, que ha destacat que la importància de comptar amb un àmbit d’anàlisi centrat en els departaments de salut com el que permet aquesta eina, “desenvolupada conjuntament des de fa tres anys pels laboratoris de Global Omnium al costat del CSIC per a la detecció de la presència de virus en aigües residuals”.

“Tota aquesta investigació prèvia ha fet possible ara adaptar el coneixement adquirit a la lluita contra la COVID-19 i ens permetrà conéixer l’evolució de la pandèmia a través de les aigües residuals”, ha agregat Puig, que ha incidit en què l’eina permetrà obtindre informació addicional a la qual proporcionen les proves i instruments d’anàlisis amb els quals ja compta la xarxa de vigilància epidemiològica de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Puig ha subratllat que la iniciativa es desenvolupa en una primera fase a la ciutat de València i s’estendrà pròximament a les altres dues capitals de província amb la voluntat d’ampliar-la progressivament a tota la Comunitat Valenciana, en funció de les prioritats que dicte la Conselleria de Sanitat.

Durant l’acte, el president d’Omnium i la investigadora Gloria Sánchez han presentat els detalls i les possibilitats d’aquest model que contribuirà a detectar de manera primerenca l’evolució de la malaltia a través de les aigües residuals, tant en l’entrada de les depuradores com en el clavegueram.

Mètode validat per IATA-CSIC

Tal com exposen les persones responsables de desenvolupar aquesta iniciativa, el SARS és un mètode validat pel IATA-CSIC que determina quantitativament el nombre d’unitats genòmiques del virus que provoca la COVID-19 presents per litre d’aigua i, per tant, d’establir la corba de l’epidèmia després de fer un mostreig de dades i anàlisis. La seua metodologia permetrà anticipar-se a alguns dels indicadors a l’ús i creuar les dades amb altres que recapten les autoritats sanitàries per a obtindre informació addicional sobre la progressió o la reculada de la pandèmia.

D’acord amb les explicacions del personal encarregat del projecte, el coronavirus deixa un rastre genètic (ARN) que es manté en el cos dels infectats durant 20 dies i és expulsat mitjançant excrements i altres mètodes de secreció, amb el que arriba a les xarxes de sanejament des del primer dia de la infecció, encara que la persona siga asimptomàtica. D’aquesta manera, el sistema podria detectar focus de contagi abans que la població afectada començara a manifestar símptomes que implicaren el seu ingrés hospitalari.

Per això, gràcies al sistema desenvolupat per Global Omnium i verificat pel CSIC, pot monitorar-se l’evolució de la pandèmia i sectoritzar les dades per a controlar la progressió de la COVID-19 a diferents nivells.

Segons han indicat en la roda de premsa, Global Omnium disposa de la capacitat per a realitzar anàlisis quantitatives de material genètic de SARS-CoV2 en l’aigua de les xarxes de sanejament. Els laboratoris de Global Omnium col·laboren des d’octubre de 2017 amb el CSIC, any en què van signar un acord per a la detecció de virus infecciosos en aigües residuals dins d’un programa per a la detecció de virus infecciosos (NoV GI, NoV GII i HAV) en aigües residuals i regenerades.

Des de llavors s’ha aprofundit en la metodologia per a identificar aquest tipus d’elements patògens. Des de l’inici de la pandèmia, s’ha realitzat un seguiment de la seua evolució i ajustant les dades com a material de treball amb la premissa de col·laborar en les investigacions que s’estaven produint, mètode que s’ha posat ara a la disposició de la Generalitat.