ESCULTURA BOU

– Assistiran representants d’Andalusia, Aragó, Navarra, Castella-la Manxa, Murcia, Madrid, País Basc i Comunitat Valenciana

La Generalitat Valenciana, a través del servei competent en matèria d’Espectacles i Establiments Públics, reuneix aquest divendres i dissabte a Puçol a representants de vuit comunitats autònomes amb tradició taurina per a reflexionar i debatre sobre el futur d’aquestes festes.

A la trobada, que té lloc a la Casa de la Cultura de Puçol, l’ajuntament de la localitat ha col·laborat desinteressadament en la seua organització, assisteixen representants d’Andalusia, Aragó, Castella-la Manxa, Madrid, Murcia, Navarra, País Basc i la Comunitat Valenciana.

El director general de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, considera que “l’objectiu d’aquesta trobada és plantejar un debat que està al carrer donat l’actual conjuntura al voltant del món taurí, amb l’auge de moviments socials que es mostren contraris a la celebració d’aquestes festes tradicionals, i fins i tot apel·len a la seua prohibició tant fóra com dins de la Comunitat Valenciana”.

José María Ángel avança que en el transcurs de la reunió els representants de les diferents comunitats autònomes “explicaran la normativa vigent en matèria de festes taurines i donaran a conèixer les peculiaritats dels diferents festejos amb la finalitat d’establir les similituds i diferències existents i tractar d’analitzar si resultaria convenient realitzar canvis o matisar alguns assumptes concrets”.

En aquest sentit, José María Ángel reafirma “el compromís de l’administració a seguir treballant per la seguretat en la festa, tant des del punt de vista del propi festeig com de seguretat animal, a través de tots els mecanismes possibles”. És per això, afig, que “ens resulta vital acudir a qualsevol tipus d’interlocutor que aporte llum sobre aquest assumpte en tenir celebracions similars en el seu territori”.

Paper inspector de la Policia de la Generalitat

Un altre dels aspectes importants que es plantejarà en el transcurs d’aquesta trobada autonòmica és el paper inspector de la policia autonòmica dins dels festejos de bous al carrer a la Comunitat València i com en la comparativa amb altres comunitats, aquest rol és diferent. Analitzar si és convenient incrementar les seues competències, ja que en altres territoris fan funcions de director del festeig, és un altre dels punts a debatre.

A la trobada de comunitats autònomes de Puçol estan convidats tots els col·lectius relacionats amb la festa, tant les penyes taurines com a membres de la Comissió de Bous al Carrer de la Comunitat Valenciana, aficionats, premsa especialitzada, etcètera, en un intent d’obrir el debat a quantes preguntes puguen sorgir després dels plantejaments exposats pels representants autonòmics.