La Generalitat repartirà 1,5 milions d’euros en ajudes per a transport a la demanda a 73 municipis de menys de 5.000 habitants de Castelló

649
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Generalitat de Castelló

La Generalitat Valenciana ha posat a disposició dels 73 municipis amb menys de 5.000 habitants de la província de Castelló unes noves ajudes directes, que suposen una inversió de més d’un milió i mig d’euros perquè aquestes localitats puguin prestar servei de transport a la demanda als veïns i veïnes.

Amb aquestes noves ajudes, la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat podrà facilitar als ajuntaments la implantació d’un sistema de transport a la demanda que permetrà comunicar petits municipis, amb feble presència de transport públic, amb instal·lacions fonamentals com a centres educatius, sanitaris o de serveis socials i que, alhora, contribuirà a la reactivació econòmica i social.

Així ho ha detallat la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, en una reunió amb una trentena d’alcaldes i alcaldesses de les comarques dels Ports, Alt Maestrat i Baix Maestrat, a la qual també ha assistit la secretària autonòmica d’Obres Públiques, Transports i Mobilitat Sostenible, María Pérez i directora general de l’Agenda Valenciana d’Antidespoblament. En aquesta trobada, s’han resolt dubtes i s’han explicat tots els detalls del decret publicat el dimecres 14 de setembre al DOGV. El període de sol·licituds és obert durant 10 dies hàbils des de la publicació.

Tal com ha explicat la consellera en aquesta trobada, que es repetirà en altres punts de la Comunitat Valenciana, aquestes ajudes tenen com a objectiu “cobrir serveis que venien demandant els ajuntaments per desplaçar veïns i veïnes a qüestions, per exemple, sanitàries, educatives i administratives, sempre complementant els serveis regulars de transport existents”. La consellera ha agraït durant la trobada als representants municipals “la col·laboració màxima que estan tenint perquè les ajudes puguin arribar a tots els veïns i veïnes”.

“La Generalitat, considerant la mobilitat com un dret social, està compromesa en la recerca de solucions pràctiques, efectives i sostenibles amb l’objectiu d’aconseguir una bona connexió a tot el territori”, ha assegurat Torró que, alhora, ha destacat la importància que tots els municipis puguen tenir un servei de transport de qualitat a preus assequibles i que s’ajuste a les necessitats de les persones residents.

Per la seua part, l’alcalde de Morella, localitat on s’ha celebrat la reunió, Rhamsés Ripollés, ha agraït la nova convocatòria que ha publicat la Conselleria per “poder reforçar els serveis de transport a la demanda amb què comptem, ja que tots som conscients als nostres municipis que hem de seguir treballant perquè els nostres veïns i veïnes tinguin les màximes facilitats quant a transport públic i mobilitat”.

Aquestes ajudes estan destinades a tots els municipis de la Comunitat Valenciana en què concorrin determinades circumstàncies com la insuficiència d’un servei de transport en zones de feble trànsit, la mida de la localitat i la distància a l’hospital de referència.

Així mateix, la consellera de Política Territorial ha explicat que els imports percebuts pels municipis oscil·laran entre els 30.000 i els 7.000 euros, atenent principalment criteris poblacionals i el risc de despoblació.

Segons el procediment, s’assignarà una quantitat fixa a cadascun dels municipis beneficiaris. La quantitat fixa serà de cinc mil euros i aquesta quantitat pujarà a set mil, per a aquells municipis considerats en risc de despoblació.

Després d’aquesta assignació fixa, el 50% de l’import de la línia d’ajudes es distribuirà entre els municipis beneficiaris proporcionalment segons el nombre d’habitants de dret el 2021, segons les dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística. L’altre 50% restant es distribuirà entre els municipis beneficiaris proporcionalment en funció de la distància del nucli principal al seu hospital de referència.

Aquesta subvenció, treballada amb la Presidència de la Generalitat, forma part dels objectius del govern autonòmic per garantir una mobilitat sostenible i eficient i contribueix a la cohesió territorial de la Comunitat Valenciana.

Característiques del servei

Una vegada concedits els ajuts, els ajuntaments han de contractar els serveis de transport a la demanda a titulars d’autoritzacions de transport públic de viatgers que estiguin inscrits al Registre d’Empreses i Activitats de Transport.

Els serveis podran ser del tipus discrecional o regulars dús especial i aniran dirigits a cobrir necessitats de desplaçament de la població a centres sanitaris, educatius, socials o administratius als quals estiguin adscrits o bé a les parades de transport regular de viatgers de la capçalera comarcal, per accedir a llocs de connexió amb aquestes línies de transport.

Finalment, en paral·lel a aquest decret d’ajudes directes, la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ja està treballant en un projecte de licitació de transport a la demanda per al conjunt de la Comunitat Valenciana, per tal de dotar-ne un servei propi de transport a la demanda que doni cobertura a les necessitats de les persones residents als municipis en risc de despoblació.