La Generalitat protesta davant del Ministeri de Sanitat per les zones 0 i 1 de la desescalada

868
PUBLICITAT

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha mostrat la disconformitat de tot el Consell per la decisió adoptada pel Ministeri de Sanitat que només passen a la fase 1 de la desescalada 10 dels 24 departaments de salut de la Comunitat Valenciana.

La Comunitat Valenciana va proposar que tots els departaments de salut poguessin accedir a la fase 1, que començarà dilluns que ve, recolzats en la capacitat assistencial i de salut pública, i de diagnòstic de virus de sistema sanitari valencià, així com en la capacitat dels recursos humans per atendre un futur pic de la pandèmia. “Després d’escoltar el ministre, vull traslladar el desacord total per la decisió adoptada”, ha apuntat la consellera.

Segons ha explicat, “la Comunitat Valenciana ha complert tots els criteris exigits” pel Ministeri de Sanitat. “Portem molt de temps tractant no només que la pandèmia i el virus no es transmet, sinó contenint a més aquesta situació”, ha afegit.

Entre els criteris exigits pel Ministeri de Sanitat es trobava, entre d’altres, la incidència acumulada dels últims 14 dies per cada 100.000 habitants, tal com ha subratllat. A la Comunitat Valenciana, aquesta xifra se situa en el 13,59, mentre que altres comunitats autònomes, que sí que han passat a la fase 1, superen el 60. A més, el nombre reproductiu de virus se situa en el 0,66, ” una xifra molt per sota de l’1, criteri màxim marcat pel ministeri “, ha recordat Barceló.

La consellera ha assenyalat que “hem estat durant tots aquests mesos cuidant de la Comunitat Valenciana, tenint cura de tots els ciutadans i ciutadanes. Els nostres professionals han estat bolcats perquè poguéssim passar a la fase 1 i he de mostrar la nostra disconformitat”.

Per això, ha anunciat que aquest dissabte es posarà en contacte amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, per traslladar-li que, des del Consell, no s’entén “per què s’ha pres aquesta decisió”. “Espero que el Ministeri fonamenti per què ha passat aquesta situació”, ha indicat.

D’altra banda, Barceló ha assenyalat que, quan la Conselleria de Sanitat va presentar aquesta proposta i va tenir una reunió bilateral amb el Ministeri de Sanitat, es va dir, per part del Ministeri, que “era de matrícula d’honor”. “No li estic posant jo nota; estic traslladant el que va dir el Ministeri, recolzat en la capacitat que havíem demostrat aquest temps i en la fortalesa que té el nostre sistema per abordar el coronavirus”, ha dit.

“Seguirem lluitant per cuidar i per posar a disposició de tots els ciutadans i ciutadanes tota la nostra capacitat assistencial. Seguirem lluitant i demanarem que siguin justos en la seva decisió”, ha manifestat la consellera.