La Generalitat inicia l’expedient per declarar BIC el Parc Cultural de Valltorta-Gassulla

240
Arquer de La Valltorta

El ple del Consell ha pres nota de l’inici de l’expedient de declaració de Bé d’Interès Cultural (BIC), amb categoria de Parc Cultural, a favor del Parc Cultural de la Valltorta-Gassulla, situat en els termes municipals d’Ares del Maestrat, Morella , Catí, Tírig, Coves de Vinromà, Albocàsser, Vilar de Canes i Benassal, a la provinicia de Castelló, segons ha informat la portaveu del Govern valencià, Maria José Català, en la roda de premsa posterior al ple.

Els enclavaments del barranc de la Valltorta i la Gassulla, situats al terç nord de l’actual província de Castelló, al centre de la comarca del Maestrat, són considerats com un dels nuclis de pintures rupestres a l’aire lliure més importants del món.

Datades al final del Mesolític i durant el Neolític, aquesta pintures s’inclouen en l’anomenat Art Rupestre Llevantí. Abunden entre aquesta pintures les representacions d’animals, especialment cérvols, encara que també són nombroses les representacions humanes, en escenes que registren la vida quotidiana del moment com caceres i danses.

Com a mostra de la importància de l’art rupestre de la zona destaca la inauguració, el 1994, del Museu d’Art Rupestre de la Valltorta, a Tírig, o la declaració per part de la Unesco, el 1998, de l’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani com a Patrimoni Mundial.

La delimitació del parc inclou una relació d’ubicacions com coves, abrics, roques que contenen manifestacions d’art rupestre. Igualment, inclou tot un seguit d’altres béns que, si bé no estan relacionats amb l’art rupestre, representen també béns culturals a preservar i als que en el seu moment ja se’ls va donar aquesta consideració amb la declaració de Béns Culturals en les seves diverses categories com edificis militars, edificis industrials així com àrees de vigilància arqueològica.