La Generalitat destina 600.000 euros a les mancomunitats i anuncia una llei del comarques

379
El president de la Generalitat amb els representants de comarques

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que el Consell prepara una nova Llei de Mancomunitats amb l’objectiu d ‘ “enfortir” l’espai comarcal tenint en compte les aportacions i suggeriments realitzats des d’aquestes administracions territorials.

Així ho ha explicat el cap del Consell després de reunir-se amb el director general d’Administració Pública de la Generalitat, Toni Such, i el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Rubén Alfaro.

Puig ha explicat en una trobada posterior amb els presidents de les mancomunitats que la intenció no és crear un “un quart nivell de l’Administració, sinó millorar l’arquitectura institucional valenciana”. “No es tracta d’augmentar la despesa, sinó de ser més eficaços tenint en compte la realitat comarcal de la Comunitat”, ha indicat.

En aquest sentit, ha assenyalat que, en el procés d’elaboració d’aquesta llei, s’obrirà un espai de diàleg per crear un procés de comarcalització “des de baix”. “Van a ser les pròpies mancomunitats i els ajuntaments els que definiran quins són els objectius de les mancomunitats i també, fins i tot, la seva pròpia territorialitat”, ha puntualitzat el president.

Aquestes institucions “juguen un paper de suma d’esforços més enllà del que són les fronteres del municipi per a prestar millors serveis i de qualitat”, ha dit el cap del Consell, que ha indicat que, en aquest procés, les diputacions deure donar ” un pas enrere “.

“El que cal defensar sempre és el principi de subsidiarietat, que vol dir que allò que es pot fer des de l’espai més proper, es pugui fer des d’aquí, perquè és més eficient”, ha subratllat Puig, que s’ha mostrat convençut que les diputacions “col·laboraran en aquest procés de democratització que s’emprèn a favor de la capacitat d’autonomia local”.

Segons ha indicat el president, aquesta iniciativa sorgeix perquè, un cop definit l’organigrama de cada mancomunitat, “és un bon moment per fer una reflexió respecte a l’estructura territorial de la Comunitat Valenciana i veure de quina manera les institucions som flexibles i millors a l’hora d’atendre l’interès general dels ciutadans “.

Puig confia que la Llei de Mancomunitats pugui sotmetre a votació a les Corts Valencianes abans que finalitzi aquest any.

-Ajuda econòmica

D’altra banda, el president de la Generalitat ha signat el decret pel qual s’estableixen les bases de les ajudes a les mancomunitats, que compten amb un import total de 600.000 euros. La mesura pretén ser un reflex de la voluntat “clarament municipalista” del Govern valencià, segons Puig.

“El Consell vol, d’una banda, tenir als ajuntaments com el principal aliat a l’hora de fer les mejorases pmillores olítiques públiques i, d’altra, a les mancomunitats perquè formen part d’una visió comarcalista d’aquesta Generalitat”, ha assegurat Puig, que ha insistit que, per a “vertebrar” el territori, cal un espai “de confluència” en l’àmbit de la mancomunitat.

Per la seva banda, el director general d’Administració Pública de la Generalitat, Toni Such, ha puntualitzat que aquestes ajudes constitueixen “una aposta pel municipalisme, per l’associacionisme municipal a través de les mancomunitats i per prestar millors serveis públics als ciutadans”.