La Generalitat desplega a 284 persones i 56 vehicles per netejar vies en el primer episodi de nevades a la província de Castelló

99

Nota de premsa de la Generalitat Valenciana

-Un total de 664 efectius, 95 llevaneus i 67 vehicles auxiliars estan preparats en les tres províncies per actuar en els 204 municipis que estan en risc mig o alt de quedar incomunicats per la neu

-La consellera de Justícia i Interior assegura que “la millor manera d’afrontar una emergència és la prevenció, l’organització dels recursos i la coordinació entre les diferents administracions”

La Generalitat ha desplegat a la província de Castelló a 284 persones i 56 vehicles per, arribat el cas, netejar carreteres i accessos davant el primer episodi de nevades copioses d’aquest hivern que s’està registrant en alguns punts.

La consellera de Justícia i Interior, Gabriela Bravo, ha assegurat que “tot està preparat a Castelló per mantenir netes les carreteres i accessos, i més a l’considerar que en aquest pont festiu es preveu un nombre considerable de desplaçaments cap a les zones de l’interior, per això s’han de mantenir nets els vials “

L’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències és l’encarregada de coordinar els treballs per mantenir netes de gel i neu les vies pertanyents a la xarxa de carreteres de la Generalitat, així com les que depenen de les diputacions provincials i de l’Estat.

Segons ha explicat Gabriela Bravo, un total de 664 efectius personals, 95 màquines llevaneu i 67 vehicles auxiliars estan preparats en les tres províncies per actuar en els 204 municipis que estan en risc mig o alt de quedar incomunicats per la neu. D’ells, 82 són de risc alt i 122 de risc mitjà.

S’entén per zona de risc alt aquella que està a una cota superior als 800 metres d’altura sobre el nivell de la mar i, en aquesta situació, hi ha 42 municipis de Castelló, 26 de València i 14 d’Alacant. En risc mitjà (situats entre els 400 i 800 metres) es registren 122 municipis, dels quals 36 estan a Castelló, 34 a València i 52 a Alacant.

Als 284 efectius disposats a la província de Castelló cal sumar els 223 de la província de València, que comptaran amb 48 vehicles llevaneu i altres 26 auxiliars. Per la seva banda, el desplegament a la província d’Alacant es completa amb 157 persones en 16 màquines llevaneu i 16 vehicles més.

El personal pertany als Bombers de la Generalitat, les brigades de carreteres de les diputacions provincials i de la Conselleria de Política Territorial i Obres Públiques així com de el Ministeri de Foment.

Tot el dispositiu està regulat en el Procediment d’Actuació davant Nevades que s’actualitza cada hivern i que implica, entre altres mesures, l’actualització dels recursos d’intervenció que aporta cada administració i la seva coordinació, així com establir les diferents rutes de neteja de gel i neu.

D’altra banda, també informa als ajuntaments afectats sobre la manera de procedir davant d’una emergència i sobre les mesures d’autoprotecció destinades a la població en general.

El Procediment d’Actuació estableix també la constitució de el Centre de Coordinació de Carreteres, que és l’organisme encarregat de la gestió de les diferents tasques de neteja de vials. En ell s’integren representants de les diferents administracions amb competències en carreteres (Administració General de l’Estat, Administració Autonòmica i diputacions provincials) i preveu la integració d’altres unitats bàsiques (Intervenció, Sanitària, Abastament) si l’emergència ho requerís.

Emissores de ràdio portàtils per a municipis sense policia local

Aquest any, a més, l’Agència Valenciana de Seguretat i Emergències ha proporcionat als municipis que no tenen Policia Local emissores de ràdio portàtils de la Xarxa Comdes per a assegurar la comunicació amb el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat. A la Comunitat Valenciana hi ha 267 municipis en aquesta situació, 107 tant a Castelló com a València, i altres 53 a Alacant.

Per a tota la Comunitat Valenciana s’han planificat 142 rutes de neteja (87 a Alacant, 25 a Castelló i 30 a València) i 24 punts d’emmagatzematge de sal i salmorra (8, 9 i 7 respectivament).

Per Bravo, “la millor manera d’afrontar una emergència és la prevenció, l’organització dels recursos i la coordinació entre les diferents administracions”. Per aquest motiu “és tan important que tinguem actualitzats els procediments per minimitzar els riscos, salvaguardar vides i béns, i que les nevades siguin, en el pitjor dels casos, una molèstia, però no un perill”.

D’altra banda, el Centre de Coordinació d’Emergències reforça en un 12 per cent el personal d’atenció de l’Telèfon 112 per a l’inici de el pont de la Constitució i, especialment, per a aquest dijous, ja que és el dia de major previsió de mobilitat a les carreteres valencianes. El reforç fins diumenge serà d’un 4%.

Des de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències es recomana a la ciutadania que s’informin de la situació meteorològica i de l’estat de les carreteres abans d’iniciar qualsevol viatge, tenint en compte que s’han produït les primeres nevades.