La Generalitat desenvoluparà el Pla Especial de Protecció del Parc Cultural de la Valltorta-Gasulla

732
PUBLICITAT

La directora general de l’Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT), Jeannette Segarra, al costat del subdirector general de Patrimoni, Antonio Bravo, i la directora territorial de Presidència a Castelló, Eva Redondo, han mantingut una reunió en la seu de la Delegació del Consell a Castelló, amb representants dels huit municipis inclosos en el Parc Cultural de la Valltorta-Gasulla, per a analitzar les necessitats i inquietuds que suposa per als ajuntaments formar part d’aquest enclavament, declarat per la Generalitat, Bé d’Interés Cultural en 2016.

Es tracta dels municipis d’Ares del Maestrat, Morella, Catí, Tírig, les Coves de Vinromà, Albocàsser, Vilar de Canes i Benassal (Castelló).

Durant la reunió, en la qual també han sigut presents tècnics de la direcció territorial de Cultura a Castelló, s’ha posat de manifest la necessitat de facilitar als municipis una eina que permeta agilitar els tràmits i informes preceptius davant qualsevol actuació en la zona.

Cal recordar que el Parc Cultural de la Valltorta-Gasulla forma part de la declaració per part de la UNESCO, en 1998, de l’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani com a Patrimoni Mundial i que alguns dels territoris que abasta gaudeixen també de gran valor mediambiental.

En aquest sentit, la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, s’ha compromés al desenvolupament del Pla Especial de Protecció del Parc Cultural de la Valltorta-Gasulla. El Pla inclou, entre altres qüestions, la zonificació del territori, delimitant les zones d’especial protecció, la qual cosa permetrà detallar el grau d’afecció en cada municipi.

El Pla també establirà les normes de protecció i regularà els requisits al fet que han de subjectar-se les intervencions que es realitzen en la zona protegida.

Així mateix, durant la reunió, tant la directora territorial de Presidència com la directora general d’AVANT han assenyalat el potencial únic que representa aquest enclavament, “l’únic Parc Cultural de la Comunitat Valenciana” i la necessitat de posar-lo en valor com “un actiu d’interés turístic”.

Per a això s’han compromés a la creació d’una taula de treball conjunta amb la direcció general de Patrimoni en la qual també s’implicarà altres departaments de la Generalitat, com Turisme. La intenció d’aquesta taula de treball és reactivar la promoció del Parc i de tot el territori que abasta per a la seua posada en valor.

El Parc Cultural de la Valltorta-Gassulla, és un enclavament considerat com un dels nuclis de pintures rupestres a l’aire lliure més important. Es tracta de pintures datades al final del mesolític i durant el neolític i estan incloses en l’anomenat art rupestre llevantí. Inclouen representacions d’animals i són nombroses també les representacions humanes, en escenes que registren la vida quotidiana del moment com les caceres o les danses, etc.

Com a mostra de la importància de l’art rupestre de la zona, destaca la inauguració, en 1994, del Museu d’Art Rupestre de la Valltorta, a Tírig, o la declaració per part de la UNESCO, en 1998, de l’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani com a Patrimoni Mundial.

El parc compta també amb altres béns culturals a preservar i que ja tenen la consideració de BIC en les seues diverses categories, com són edificis militars (castells, muralles…), edificis industrials (molins) o àrees de vigilància arqueològica, etc.