Alcaldes del Parc Cultural de La Valltorta amb la consellera Català

La consellera d’Educació, Cultura i Esport, María José Català, ha anunciat la propera incoació com a BIC del Parc Cultural Valltorta-Gasulla, el primer en aquesta categoria a la Comunitat Valenciana.

Català ha realitzat aquestes declaracions en la reunió de seguiment del Pla de Dinamització Turístic-Cultural de la Valltorta-Gasulla, que ha tingut lloc avui a la Conselleria d’Educació i en la qual han participat els alcaldes dels municipis que formen part del parc de la Valltorta, així com representants de la Diputació de Castelló.

La consellera ha posat en valor la protecció del patrimoni, així com la seva promoció efectiva i ha recordat que la signatura d’aquest conveni -presidida pel president Alberto Fabra- va suposar establir les bases per a l’operativitat i la pròpia entitat del Pla de Dinamització Turístic Cultural de la Valltorta-Gasulla.

En aquest sentit, ha explicat que l’acord entre la Generalitat, la Diputació de Castelló i els ajuntaments de la Valltorta-Gasulla va suposar la creació de sinergies en la protecció del patrimoni cultural, promoure la seva conservació, sensibilitzar la població, contribuir al desenvolupament sostenible de la zona, preservar els valors tradicionals i en definitiva, “implantar la figura de Parc Cultural com marca d’impuls de qualitat i com a atractiu turístic-cultural de la zona”.

Respecte d’això, Castellano ha destacat l ‘”excel·lent clima de col·laboració institucional” entre les diferents administracions i agents socials que han participat en la redacció i posada en marxa del Pla.

Per a la consellera la voluntat de col·laboració entre les parts ha donat lloc a un front comú d’actuacions “com la que ara presentem i que assegura l’assoliment dels objectius que ens hem proposat”.

-Ruta virtual de l’Art Rupestre a la Comunitat

L’entorn de la Valltorta-Gasulla és Patrimoni Mundial UNESCO des de 1998 i per tant un referent de l’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani a la Comunitat Valenciana.

Compta amb el conjunt d’abrics més nombrós de tot Europa, més de 300 llocs inscrits dins del complex de jaciments, abrics i altres enclavaments que formen part de l’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani.

Per això, Català ha afegit que la Generalitat també preveu, dins del Pla de Dinamització de l’Art Rupestre Patrimoni Mundial de la UNESCO, incrementar les accions de difusió d’aquest patrimoni a través d’una ruta virtual de l’Art Rupestre a la Comunitat, que estarà disponible a finals de març. De la mateixa manera, es realitzaran determinades accions de difusió en col·legis i centres educatius de Educació Secundària dins de l’assignatura de cultura del poble valencià.

-Un milió d’euros a través de Fons Europeus

D’altra banda, María José Català, ha avançat que la Conselleria està treballant per programar al llarg dels propers anys una inversió més d’un milió d’euros per al Parc Cultural de la Valltorta – Gasulla. Aquesta inversió es realitzaria a través de Fons Estructurals Europeus, sempre que rebi el vistiplau de la Comissió Europea.

Així mateix, dins del Pla de Dinamització, s’està treballant també en actuacions d’acondicionament i posada en valor dels abrics d’art rupestre, a través d’una inversió directa de la Conselleria i de la línia de subvencions de restauració previstes per la Direcció General de Cultura.

L’objectiu és aconseguir, segons ha explicat Català, “fer del Parc Valltorta – Gasulla, un perfecte, accessible, versàtil i sobretot referent punt d’interpretació d’un capítol essencial de la nostra Prehistòria com és el que reflecteixen les seves pintures rupestres”.

Finalment, la consellera ha agraït als representants de les institucions participants la seva implicació directa en una iniciativa com aquest Pla, que contribueix al desenvolupament de la zona a partir, de la preservació dels seus referents arqueològics, paleontològics i etnològics, en un sentit territorial i estratègic, de preservació del paisatge i el medi natural.