La Generalitat activa el protocol d’actuació ràpida i coordinada davant del risc de nevades

408
PUBLICITAT

La consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, ha centrat en la prevenció i coordinació les bases del dispositiu de la Generalitat per fer front a les nevades, que ha presentat a Sant Mateu amb el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Àngel.

La Generalitat ha activat el protocol que té com a objectiu “garantir l´actuació ràpida, eficaç i coordinada dels recursos públics i privats en preemergències i emergències derivades del risc de nevades, amb un àmbit d´actuació que abasta la totalitat de la Comunitat Valenciana”, ha explicat.

Segons la consellera, aquest dispositiu, coordinat des d’Emergències, facilitarà l’accessibilitat viària i proporcionarà assistència als veïns i veïnes dels municipis de la Comunitat Valenciana que tenen el risc de quedar-se incomunicats a causa de la neu.

Així, ha indicat que la zona més procliu a patir aquest risc de nevades són les comarques dels Ports i l’Alt Maestrat, a l’interior-nord de la província de Castelló, i l’Alcalatén, Alt Millars i Alt Palància, a la part central i sud de l’interior de la província.

En aquest sentit, ha assenyalat que “la Conselleria té una capacitat d‟emmagatzematge total de 110.000 litres de salmorra i de 270.000 kg de sal, nou màquines llevaneus amb possibilitat de muntatge d‟escampadors de sal i de ser intercanviats per salmorra; nou escampadors de sal automàtics més i cinc escampadors de salmorra automàtics, així com un equip automàtic per fresar neu i una fresadora acoblable a tractor”.

A la zona nord de Castelló, els dipòsits per a la recollida de sal i salmorra estan ubicats a Ares del Maestrat; Vilafranca i Morella; a la zona centre es troba a Atzeneta i, a la zona sud, a Segorbe.

A més dels mitjans materials de què disposen, la consellera ha destacat la vàlua dels equips de professionals que estan preparats per actuar en cas d’emergència, així com el treball coordinat entre la Generalitat, els ajuntaments, les diputacions i els diferents agents públics i privats que intervenen.

Centre de Coordinació d’Emergències

Per la seva banda, el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, ha explicat que des del “Centre de Coordinació d’Emergències, ja s’ha remès a tots els ajuntaments amb risc la Circular de la Campanya de Nevades per explicar-los el procediment de actuació, de quins mitjans disposen i quins són els sistemes de comunicació alternatius per evitar que algun col·lectiu de risc puga quedar aïllat durant un episodi meteorològic advers”.

Així mateix, ha recordat que des de “l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències s’ha dotat d’emissores de ràdio portàtils de la Xarxa Comdes a aquells municipis que no disposen de Policia Local per assegurar les comunicacions amb el 112”.

Ángel ha destacat que “els mitjans de tota la Generalitat estan preparats i l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències coordinarà les actuacions per reduir els problemes que pugui ocasionar la neu als més de 80 municipis de la Comunitat Valenciana que tenen risc de nevades”.

El Servei de Bombers Forestals de la Generalitat, ha explicat, “també està incorporat a l’operativa de neteja de vials i senyalització de talls de carreteres. En el cas de la província de Castelló es fan càrrec de 9 dels 25 itineraris de neteja establerts, dedicant-se a les carreteres de la xarxa secundària, camins i pistes rurals”.

El responsable d’Emergències ha fet una crida a la “responsabilitat de la ciutadania perquè siga conscient del risc que comporten accions que poden semblar inofensives, com ara sortir a la carretera quan està intransitable per fotografiar la neu”, en aquest cas, ha conclòs “ restem recursos a l’emergència i posem en risc les nostres vides”.

Procediment d’actuació

La Generalitat té en marxa el “Procediment d’Actuació davant del risc de nevades” que s’actualitza cada any quant als recursos disponibles pels serveis d’intervenció i, especialment, pel que fa a la vialitat de les carreteres.

Aquest procediment basa la seva operativitat en la constitució del Centre de Coordinació de Carreteres, que és l’encarregat de la gestió de les diferents tasques de neteja de vials. En aquest Centre s’integren representants de les diferents administracions amb competència en la matèria i si l’emergència ho requereix, a més a més es constitueixen les Unitats Bàsiques necessàries al terreny.

A la Comunitat Valenciana hi ha 82 municipis amb risc alt de nevada, el terme municipal dels quals es troba per sobre dels 800 metres, i 122 amb risc mitjà (entre 400-800 metres d’altitud), encara que els episodis dels darrers anys indiquen que és possible que neu fins i tot a l’alçada del nivell del mar, i encara que solen ser episodis de curta durada, interrompen la mobilitat a les zones de més alta densitat de població i activitat econòmica.

Els recursos essencials per actuar en cas de nevades tenen adreçats a evitar la incomunicació del territori i els seus habitants. Totes les administracions amb competències en carreteres (Administració General de l’Estat, Administració autonòmica i diputacions provincials) tenen vehicles especials i vehicles adaptats (amb falques llevaneus) per a la retirada de la neu, així com màquines escampadores de sal.