La gastronomia de Benassal en Canal Cocina

1542
La gastronomia de Benassal en Canal Cocina
La gastronomia de Benassal en Canal Cocina
PUBLICITAT

La comarca de l’Alt Maestrat és coneguda en la província per la seua gastronomia. Plats que des de fa segles han sigut elaborats per a donar de menjar a famílies senceres i que avui dia fan les delícies de veïns i visitants. Bé ho sap Eugenio Monesma, documentalista i presentador del programa Los Fogones Tradicionales que s’emet en Canal Cuina, que ha volgut que la cuina benassalenca forme part del seu projecte.

D’aquesta forma, Monesma ha visitat Benassal per a gravar un dels programes que s’emetrà la pròxima temporada. I és que va ser el propi presentador qui es va posar en contacte amb els membres del Museu de Vida Rural de Benassal, amb els qui té relació d’amistat, i els va proposar que el seu poble i la seua gastronomia aparegueren en Canal Cocina. Així, després de diversos mesos de preparatius, finalment el programa ha sigut gravat.

Per a fer possible el programa i que el poble quedara en el millor lloc, els membres del Museu de Vida Rural van demanar l’ajuda i col·laboració de les dones de l’Associació de Dones Maestrat de Benassal. Tots junts, van cercar entre els veïns a aquells que desinteressadament estigueren disposats a posar-se a cuinar enfront de les càmeres. I ho van aconseguir. Al final, han sigut al voltant d’una desena els plats elaborats de forma individual o grupal.

Els espectadors podran conèixer com es cuinen de forma tradicional plats com ‘l’arrosejat’, el ‘brou amb pilotes’, les ‘creïlles farcides’, ‘l’ajo arriero’ o el ‘tombet de conill amb caragols’, així com postres com la ‘coca d’avellanes’ o les ‘figues albardaes’.

Cal assenyalar que el lloc escollit per a la realització del programa ha sigut el Mas de Centelles, la ximenera del qual a foc tradicional ha servit de cuina per a la preparació dels plats.

En tota la seua esplendor
A més d’amb plats per a xuclar-se els dits el presentador i el seu equip també es van delectar amb les vistes i paisatges del municipi, les quals estaran incloses en el muntatge final. Així, l’enregistrament del programa ha constat de tres intensos dies en els quals Benassal s’ha bolcat a mostrar una part de la seua història, a través del menjar, a les càmeres.