La Fundació Carles Salvador ret homenatge a mossèn Joaquim Garcia Girona

615
PUBLICITAT

Dissabte passat 11 de setembre, la Fundació Carles Salvador va homenatjar l’erudit mossèn Joaquim Garcia Girona amb diferents activitats com la inauguració d’una placa commemorativa, ponències i una obra teatral. “Les activitats s’emmarquen dins de la celebració del centenari de la publicació del poema èpic Seidia”, ressalta l’alcaldessa de Benassal i presidenta de la Fundació Carles Salvador, Mari Luz Monterde.

La jornada va començar amb la col·locació de la placa al carrer en honor al poeta, traductor i lexicògraf valencià. “Aquest carrer, que tradicionalment es coneix a Benassal com el carrer de l’Hostal, va ser dedicat a mossèn Joaquim fa 100 anys, després del premi de l’obra èpica i la donació d’un exemplar a l’Ajuntament” indica el comissari de l’exposició “El llegat de Joaquim Garcia Girona”, Andreu Beltrán. I és que, la placa original en honor a l’escriptor es va col·locar el 1922 quan va ser nomenat fill predilecte del poble. Aquesta, va ser destruïda el 1939 i, ara, es recupera perquè no es perda la seua memòria.

A la vesprada, la plaça de la Mola va acollir dues confèrencies d’investigadors especialistes sobre l’obra de Garcia Girona. Òscar Pérez Silvestre va parlar de «Seidia, un poema per a un país (1920)» i Agnès Camatxo-Buj i Bartomeu Obrador-Cursach van oferir la xarrada «Del jardí d’Horaci, estudi i edició de les traduccions de Garcia Girona». L’Ajuntament de Benassal va presentar la nova edició de Seidia, a càrrec de Ramon París d’Onada Edicions, que en va explicar les característiques. Joaquim Garcia Girona és “un dels personatges, des del punt de vista de la filologia valenciana, més importants de principis del segle XX” assenyala el vicepresident de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua Joan Rafael Ramos Alfajarín. Cal recordar que, Garcia Girona, va tindre un paper fonamental en la inclusió del lèxic propi del Maestrat i els Ports i la Plana en el Diccionari català-valencià-balear.

El dia d’homenatge a la figura de Joaquim Garcia Girona va finalitzar amb l’estrena d’«Un tast de Seidia», obra de teatre inspirada en el poema èpic, a càrrec del grup Karraca Teatre.