La Fundació Carles Salvador presenta la vessant pedagògica i de preservació de la llengua del popular mestre valencià amb diversos actes

899
PUBLICITAT

La Fundació Carles Salvador presentà en la casa del mestre el nou cicle d’obres teatrals creat per donar a conéixer la seua vessant tant pedagògica com de preservació de la llengua. Amb el títol ‘El teatre de Carles Salvador ix del calaix’, el cicle arribarà el dimarts 23 d’agost en un acte celebrat a Benassal on també es presentarà l’obra de l’escriptora Fàtima Agut ‘Carles Salvador, dramaturg’ i el grup teatral l’Enfilat farà una representació de les seues peces.

No ha sigut aquest acte l’únic que s’ha portat a terme en relació a la figura de Carles Salvador. Els porxos de la Mola de Benassal acolliren la presentació del llibre ‘La Breu Instrucció de la Doctrina Cristiana de Carles Salvador i Mn. Eloi Ferrer’ d’Òscar Pérez. Una obra on el mateix escriptor ha ressaltat el paper fonamental dels dos protagonistes en adaptar les pràctiques religioses al valencià amb la realització “d’un catecisme en valencià per a tots els xiquets i les xiquetes”.

El llibre està estructurat en dues parts. La primera consta de les pregàries que van actualitzar tant el mestre Salvador com Mn. Eloi Ferrer, mentre que la segona es tracta de l’estudi dut a terme per Òscar Pérez. En aquest es relata com es va fer aquesta instrucció, es compara amb edicions anteriors, mostra fotografies i articles del mossén Ferrer i les cartes lingüistes, on es mostra com va col·laborar per fer els diccionaris per la llengua.

Tornant amb els actes culturals i teatrals, serà el 9 de setembre quan s’interpretarà ‘L’amor camí al cel’ de l’Enfilat  i ‘Amb el títol que vullgau’ de Karraca Teatre. A partir d’octubre es representarà al Castell de Peníscola ‘La força d’un idioma’ i del 10 al 15 del mateix mes es farà un curs a docents perquè puguen ensenyar l’obra poètica i teatral de Salvador a l’alumnat. Per últim, al novembre es farà un vermut literari entorn de la figura del mestre al bar l’Ovella Negra de Castelló.