La Fundació Carles Salvador prepara una exposició del llegat de Joaquim Garcia Girona

726
PUBLICITAT
  • L’exposició romandrà oberta del 17 d’agost a l’11 de setembre
  • Mossèn Joaquim (1867-1928) va destacar, entre d’altres, com a poeta, lingüista i traductor

La segona planta de la seu de la Fundació Carles Salvador a Benassal acollirà a partir del 17 d’agost a les 18.30h l’exposició «El llegat de Joaquim Garcia Girona». Es tracta d’una mostra de textos originals del poeta, traductor i lexicòleg benassalenc.

Andreu Beltran Zaragozà, patró de la Fundació Carles Salvador i comissari de l’exposició, explica que les peces més destacades de la mostra “són el llibre manuscrit del poema èpic Seidia, procedent de
l’arxiu de la Fundació i un exemplar de la seua primera edició que el poeta va regalar a l’Ajuntament de Benassal l’any 1921, ara fa cent anys, conservat en l’arxiu municipal”.

A més, explica que en les vitrines s’exhibeix un conjunt original de cartes postals entre ell i el seu amic i escriptor mallorquí Antoni Maria Alcover, “que demostren el treball com a lingüista, amb la replega i estudi de paraules de la llengua viva de Benassal i la comarca”. Aquesta correspondència procedeix de l’Arxiu del Regne de Mallorca i de la Societat Castellonenca de Cultura. A més, també es mostrarà “un exemplar del Vocabulari del Maestrat, resultat del treball lexicogràfic de Garcia Girona”.

L’exposició també té un espai per a les seues traduccions del llatí al valencià segons indica el comissari de l’exposició. Així arribaran fins a Benassal, procedents de Castelló, “magistrals versions al valencià, manuscrites, d’odes i altres composicions del poeta clàssic llatí Horaci”. Aquestes es van publicar en el Butlletí de la Societat Castellonenca de Cultura. I també es podrà contemplar “la primera traducció al valencià autògrafa de la Carta de Poblament de Benassal, realitzada l’any 1908”.

Un benassalenc polifacètic

Mossèn Joaquim Garcia Girona va nàixer a Benassal l’any 1867. Va estudiar a Tortosa on va aconseguir ser catedràtic. Amb una dilatada carrera eclesiàstica, va ser director dels seminaris de Saragossa, Còrdova, Oriola i Baeza on va realitzavamorir en 1928. Poeta, traductor i lexicòleg van ser només algunes de les facetes d’aquest eminent erudit.

Inscripcions: https://forms.gle/P32fAueFKBMwe86n7