La Fundació Carles Salvador difon el llegat literari i periodístic d’Alard Prats

84
PUBLICITAT
  • Tres nets de l’escriptor van participar en l’acte d’homenatge

Un llegat periodístic i literari a l’altura de pocs noms del segle XX és el que ha deixat per a la posteritat l’escriptor Alard Prats (Culla, 1909-Ciutat de Mèxic, 1984). El nebot del mestre i també escriptor Carles Salvador va rebre un sentit homenatge per desenes de persones a Benassal. Un reconeixement creat per la Fundació Carles Salvador i en el qual es va admirar una mostra de produccions de Prats, amb cartes i targetes postals que enviava a Salvador i panells informatius que expliquen l’extensa obra i  narren la vida, els interessos personals i professionals i l’exili de l’escriptor nascut a Culla però criat a Benassal, dins d’una exposició comissariada pel professor Andreu Beltran. 

Prats fou un dels periodistes més reputats de la primera meitat del segle XX, abans que la dictadura franquista l’obligaren a marxar a Mèxic. Periodista i cronista polític per a diaris catalans durant la II República, la seua carrera conté entrevistes a les personalitats més rellevants de l’època com Severo Ochoa, Antonio Machado o Valle-Inclán. A més, també va treballar uns primers escrits sobre temes moderns com el feminisme i el poder d’independència de les dones, amb converses professionals amb personatges històrics com Clara Campoamor.

Tres nets de l’escriptor, des de Mèxic, es van connectar per videoconferència en l’acte d’homenatge, un dels moments més emotius de la vesprada. Durant l’acte d’inauguració de l’exposició també es va parlar sobre les dificultats a les quals es va enfrontar durant la Guerra Civil, qui fou assessor del president de la II República, Largo Caballero, o governador civil de Zamora.

La Fundació Carles Salvador, amb l’objectiu de difondre i reivindicar el llegat d’aquesta figura històrica nascuda en l’Alt Maestrat, estudia la creació d’una antologia d’articles, reportatges i entrevistes que donen a conéixer la qualitat dels seus escrits, molts d’ells en llengua catalana. Una producció periodística i literària a l’altura de poques personalitats de l’època.