La Fundació Carles Salvador de Benassal renova el Patronat amb membres de l’AVL

54
PUBLICITAT

El Patronat de la Fundació Carles Salvador de Benassal ha donat la benvinguda a quatre nous patrons. Per una part, els acadèmics assignats són: la presidenta, la Sra. Verónica Cantó Doménech; el vicepresident, el Sr. Joan Rafael Ramos Alfajarín i la secretària, la Sra. Immaculada Cerdà Sanchis. L’altra nova patrona és membre de l’Institut d’Estudis Catalans, la Sra. Maria Josep Cuenca Ordinyana, que substitueix el representant anterior el Sr. Bernat Sureda. Tres noves incorporacions són membres de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, institució amb la qual, fa uns mesos, es va arribar a un acord per a formar part del Patronat de la Fundació.

Amb la renovació, la Fundació Carles Salvador de Benassal reunirà experts de les dues màximes institucions normatives de la nostra llengua. Per la voluntat dels hereus de l’escriptor l’any 2002 es va crear la Fundació amb l’objectiu de preservar el llegat del poeta i gramàtic Carles Salvador. El poble de Benassal havia de ser el dipositari i amb aquest convenciment es va confiar la gestió del seu patrimoni cultural a un patronat constituït per tres representants de l’Institut d’Estudis Catalans, tres membres de l’Ajuntament de Benassal i tres de la família, més l’impulsor de la institució Pere-Enric Barreda Edo, com a patró independent. Els components del Patronat s’han anat renovant i substituint al llarg d’aquests anys.

Els seus objectius són fer conéixer l’obra de Carles Salvador, figura cabdal de les lletres valencianes i de la innovació pedagògica del segle XX; garantir la permanència del llegat de Carles Salvador a Benassal, i dotar el municipi de Benassal d’un centre de dinamització cultural.

Durant l’any 2024 la Fundació Carles Salvador ha publicat dos llibres. Dins de la col·lecció de la institució ha editat el segon volum de ‘Carles Salvador, dramaturg II’ que reuneix deu obres teatrals de l’autor i els estudis literari i lingüístic de la doctora Fàtima Agut Clausell i del professor Josep. M. Ripollés Gonzàlez.

Amb ocasió de l’homenatge al patró fundador, el professor Pere-Enric Barreda Edo, en el desé aniversari del seu decés, la Fundació ha publicat el volum ‘Biobibliografia Pere-Enric Barreda i Edo’, coordinat per Rafael Monferrer Guardiola.

Entre les activitats que s’han dut a terme en 2024 destaca l’exposició “Alard Prats Beltran. Escriptor i periodista”, que ha estat oberta al públic durant l’estiu en l’Aula Museu de Benassal i en la Casa de la Cultura d’Atzeneta del Maestrat durant el mes d’octubre. L’alumnat dels centres de secundària i el públic en general dels dos municipis han conegut la vida i obra del destacat periodista en la Segona República espanyola i en l’exili a Mèxic.

En aquesta darrera reunió de la Fundació s’ha aprovat el projecte d’actuacions de 2025, entre les quals figuren el ja tradicional concurs escolar literari, en la seua dissetena edició; la celebració del centenari del naixement de la poetessa Sofia Salvador, i la publicació de ‘Cròniques de la Segona República. Selecció de textos periodístics d’Alard Prats’.

La Fundació Carles Salvador, amb el suport de l’Ajuntament de Benassal, l’Institut d’Estudis Catalans i, a partir d’ara amb el de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, persevera en la intenció d’aconseguir els seus objectius com a centre de dinamització cultural municipal, de la comarca i del país.