La Fundació Blasco de Alagón editarà un llibre sobre “els peirons ” dels Ports, el Maestrat i l’Alcalatén

877
Portada del llibre sobre els peirons
PUBLICITAT

Portada del llibre sobre els peirons
Portada del llibre sobre els peirons
-El llibre titulat: ” Les creus monumentals de pedra de l’antiga Batllia de Morella (s. XIV – XXI) ” és obra de Francisco Medina Candel

La Fundació Blasco de Alagón editarà d’ací a poc temps una exhaustiva i interessant obra sobre les creus de pedra de terme o també conegudes pels habitants de les comarques de “Els Ports”, Alcalatén i Alt i Baix Maestrat com peirons, piurons o prigons. L’autor d’aquest interessant estudi és l’especialista en la matèria, Francisco Medina Candel, actual director territorial de Cultura de Castelló. El llibre que porta per títol: “Les creus monumentals de pedra de l’antiga Batllia de Morella (s. XIV – XXI)” pretén recopilar la màxima informació sobre els peirons existents en les terres del nord de la província de Castelló. Concretament l’estudi se centra en la zona d’influència d’un dels principals centres de producció artística allí existents, com és la ciutat de Morella.

L’àmbit territorial conegut com a Batllia de Morella estava format per aquelles poblacions que depenien de l’actual capital de Els Ports. L’autor ha acotat el seu estudi en aquest territori on es va donar la màxima esplendor d’aquest tipus de monuments petris durant el segle XIV però sobretot en el transcurs del segle XV. Francisco Medina ha aconseguit comptabilitzar i estudiar un total de vuitanta- dues creus de pedra repartides per trenta-cinc poblacions i llogarets.

-Obres mestres d’orfebreria en pedra

Les creus monumentals són obres escultòriques dignes d’admiració encara que moltes d’elles estiguen o hagen estat oblidades. Els peirons, la majoria del segle XV, apareixen a la geografia valenciana a partir de la reconquesta d’aquestes terres pel rei Jaume I i van ser un signe de cristianització i conquesta. La construcció de les creus es va estendre des dels Ports i el Maestrat cap a la ciutat de València. Aquests monuments, generalment de pedra, es van aixecar a l’entrada dels pobles, en les cruïlles de camins i fins i tot a les places. Segons José Eixarch Frasno, citat en el llibre per Francisco Medina, “posseïen un sentit exorcista i pretenien ser una benedicció permanent dels pobles, camps i collites”. D’ací a poc temps la Fundació Blasco de Alagón editarà aquest llibre, imprescindible per conéixer una part destacada de la nostra història.