3-recorregut fira

-Nota de premsa-

Morella ja viu una nova edició de la Fira més longeva. Han passat 758 anys des que va començar aquesta important trobada, que continua mantenint les seves arrels i innovant en cada edició. La Fira torna a ubicar-se al passeig de l’Alameda, de manera que aquest punt es converteix en el centre neuràlgic de la localitat durant aquest cap de setmana. I comença amb una gran presència d’expositors d’animals, productes i serveis de cada un dels sectors econòmics de la ciutat. En la jornada d’avui, l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, el secretari autonòmic d’agricultura, Alfredo González, el diputat provincial, Domingo Giner, i el president de l’Associació Firal, Joel Pascual, han inaugurat oficialment aquesta cita.

El primer edil morellà destacava que “l’associació Firal i l’Ajuntament de Morella hem realitzat un gran esforç per intentar organitzar una gran edició de la Fira, mantenint les arrels històriques d’aquesta longeva trobada i intentant mostrar sempre coses noves als veïns i visitants, posant-los al dia de les últimes novetats en matèria agroalimentària i en els serveis del municipi. És una Fira antiga, però sempre plena de novetats”. L’alcalde també apuntava que “el Passeig de l’Albereda és un espai de convivència, que destaca pel bon ambient i la participació popular i que es converteix en un gran aparador en el qual conviuen diferents sectors econòmics de la localitat, com són el ramader i agrícola, l’industrial, el turisme i el comercial”. També ha agraït el paper que realitzen tots els agents, especialment aquesta organització i els expositors, perquè aquesta es puga dur a terme any rere any.

Rhamsés Ripollés assevera que “la Fira és el moment anual de reivindicació de la complicada situació actual de la ramaderia i l’agricultura, però també és un espai de reunió i convivència en el qual participen altres sectors i la col·laboració entre ells és necessària per obrir noves oportunitats de negoci a Morella”. En aquest sentit, l’edil també subratllava “l’Escorxador ha de ser el motor de la indústria alimentària i, després de la construcció de la Sala d’Especejament i la millora en la gestió, s’està incrementat d’una manera molt important la comercialització”. Cal assenyalar que a més de subministrar a molts establiments i restaurants de Morella, la carn autòctona ja es pot adquirir en diferents punts de venda de la província, com el Mercat Central de Castelló o el de Borriana. A més, onze escoles i residències compten, gairebé diàriament, amb carn dels Ports. En poc temps s’ha crescut moltíssim en la comercialització i s’espera continuar en aquesta línia, ja que l’aposta per l’Escorxador es considera fonamental per revitalitzar un sector tan important a la comarca com és la ramaderia. A més, pel que fa a la carn, cal recordar que la Fira de Morella torna a promocionar i reivindicar els productes de Morella i la comarca dels Ports. En aquests dos dies, hi haurà diferents degustacions de productes de la zona, sortejos de productes típics i menús especials als restaurants de la localitat. Un conjunt que pretén mostrar als visitants la gran qualitat d’aquests productes carnis.

Pel que fa al programa d’avui, a més de l’acte inaugural, que ha comptat amb el cercavila de l’Associació Musical Mestre Candel, la música tindrà un gran protagonisme aquesta vesprada. Maripau Medina oferirà un concert al teatre i les societats musicals de Morella i Cinctorres realitzaran una cercavila i posterior concert. Una de les grans novetats d’aquesta edició arribarà a la nit, amb l’espectacle de doma eqüestre de Santi Serra, guanyador del concurs televisiu “Tu sí que vales!”. La 758 edició de la Fira continuarà demà amb activitats al matí, amb el concurs de gossos pastors o el cercavila de la Rondalla, i a la vesprada, amb l’acte central i el sorteig de ramat.

25 anys de la Penya el Bou

A més de totes aquestes activitats, en la jornada d’avui, la Penya el Bou de Morella també ha inaugurat l’exposició fotogràfica de la setmana de festes. Un acte que s’engloba en els que està realitzant aquesta associació per commemorar el seu 25è aniversari. En ella, es poden veure imatges taurines que han enviat molts veïns, així com les samarretes d’aquests 25 anys o diferents elements que han utilitzat, com collarets per als bous embolats, estructures amb forma de toros que han utilitzat per als Chiquiencierros o carretillos, entre altres.