La fira de l’ovella i la cabra a Vilafranca torna a ser un èxit en la seua segona edició

40
Exhibició d'esquila per Javier Prades a la segona edició de la fira
Exhibició d'esquila per Javier Prades a la segona edició de la fira
PUBLICITAT

La fira de l’ovella i la cabra a Vilafranca repeteix l’èxit de la primera edició i aconsegueix una alta participació. Aquestes jornades celebrades el passat 17 de maig als voltants de l’ermitori del Llosar tenen l’objectiu de reivindicar la importància del sector oví i caprí i dels seus productes. Una ramaderia molt estesa per la zona i que sempre ha tingut gran rellevància.

Al matí el públic va poder gaudir de diverses exhibicions amb ovelles. Una d’elles va estar l’exhibició de gossos de rabera feta per Julio Bayot. El guardonat pastor va mostrar les seues habilitats juntament amb la seua gossa. Per una altra banda, Javier Prades va mostrar com es realitza l’esquila de les ovelles. Dues activitats que són prou quotidianes per als pastors i que s’han fet durant segles, mostrant a la gent la importància d’aquesta professió durant la història.

Per a dinar, el cuiner Vilafranquí va preparar caldereta al pastor, un plat tradicional que els ramaders elaboraven quan estaven cuidant al ramat. En finalitzar el menjar i amb el café, va ser el torn de la taula rodona sobre “Xicotets remugants: Present i futur a les nostres comarques” amb Jordi Benages, Julio Bayot, Lorena Moise i Noel Martí. Una conversa entre pastor i productors que buscava posar en valor el sector a les comarques del territori. 

A la vesprada era el torn de mostrar com es poden utilitzar els productes que ens oferissen els animals. Almudena Mucientes i Marisa Monfort van dur a terme un taller de llana on el públic va poder veure com es preparava aquest material per a poder treballar-lo. A més, també van poder apreciar com es creaven tapissos amb la llana. Aquesta fibra natural va tindre gran rellevància a la zona en gran part gràcies als tractants i posteriorment les indústries tèxtils.

Ja per finalitzar el dia, Noel Martí es posava el davantal i oferia un show cooking als assistents abans de sopar. En ell mostrava com tallar un corder per aprofitar al màxim la seua carn. Amb la panxa plena i després d’un dia ple d’activitats, faltava a soles la cloenda i el sorteig de premis.

Unes jornades organitzades per diversos comerços i que tornen a triomfar una vegada més. Els voltants de l’ermita del Llosar es van omplir d’assistents que van poder gaudir d’un gran dia rodejats d’animals i sobretot de bona gastronomia. Una fira que posa en valor la importància del sector primari que a poc a poc es va veient reduït, però que continua sent un pilar fonamental de la societat. Des de l’organització agraïssen la col·laboració dels Ajuntaments de Vilafranca i Ares perquè es poguera donar aquesta segona edició i ja treballen en la següent.