Camps d'Els Ports
Camps d'Els Ports
Camps d’Els Ports

L’escassetat de pluja pot passar factura als cultius de cereal . Així ho expliquen els agricultors que s’encarreguen de sembrar i segar els camps en les vegas del terme de Morella , l’entorn del Bergantes o les zones planes properes al Riu Cantavella . ” Aquests dies el color verd que ofereixen és enganyós . Veient en la distància es veuen molts punts on el cereal no està prou crescut i ja comença a groguejar ” .

Alguns d’aquests agricultors , reunits al voltant de les visites a ermites i peirons , on la tradició mana demanar aigua al cel , veuen amb preocupació l’evolució de l’ any hidrològic . De moment la falta d’aigua no ha arribat a les granges , però en el cereal “no tindrem un any molt bo” .

Una bona collita de cereal redueix els costos en l’alimentació del bestiar , principal destinació dels cultius de les zones dels Ports . ” A la zona de Palanques i Sorita ha plogut una mica més , però no gaire . A la resta , a Forcall , Cinctorres o Morella els camps estan secs” , segons certificaven els reunits a Sant Cristòfol de Saranyana , a Todolella .

Les dades , més enllà de les sensacions i visions sobre el camp , certifiquen la reducció en les precipitacions . A l’estació de Vilafranca, segons les dades que aporta Ignasi Llopis, entre l’1 de maig del 2013 i l’1 de maig del 2014 es s’han mesurat 519,7 litres per metre quadrat , quan la mitjana hídrica en aquest observatori , en els últims 48 anys, és 684 litres per metre quadrat . En el que portem d’any a Vilafranca han caigut 127,6 litres per metre quadrat . A l’abril la precipitació encara va ser abundant , arribant als 46,8 litres . A Morella, segons les dades aportades per Juan Amela, fins a final de març s’havien recollit 107 litres per metre quadrat , una precipitació inferior al que és habitual en aquesta època de l’any .

La manca de pluges també pot condicionar la mida de les ametlles a l’Alt Maestrat . Així ho apuntaven a la cooperativa d’Albocàsser , després de sondejar als agricultors que cultiven aquest fruit sec.