La exposició literària sobre Carles Salvador publica un nou text on es defensa el valencià a les escoles

560
Peça protagonista de l'onzena mostra de l'exposició centenària literària.
PUBLICITAT

Com a mestre, Carles Salvador sempre es va mostrar com un ferm defensor del valencià a les escoles, tant com a eina d’aprenentatge intel·lectual que com a base de revalencianització de la societat. La Fundació Carles Salvador, en la seua iniciativa cultural d’exposar textos centenaris del mestre, escriptor i filòleg, ha publicat l’onzena mostra d’una exposició que intenta abastar les obres més simbòliques dels diferents gèneres treballats per l’autor valencià. En aquesta edició, el text «La pedagogía y el regionalismo» correspon a un text eminentment defensor del valencianisme a les escoles, contrari al moviment centralista que es promovia des dels ministeris centrals. Aquesta peça, publicada a La Correspondencia de Valencia l’11 d’octubre del 1918, defensa que la primera ensenyança ha de tindre continguts en valencià, i que per a això també s’han d’escriure i editar llibres per als xiquets i xiquetes que aprenen el seu llenguatge.

Tot i que es pot analitzar com una peça divulgativa, Salvador exposa una sèrie d’arguments vinculats als seus ideals nacionalistes valencians. A més, el periòdic que el publica era la plataforma del partit polític Unión Valencianista Regional, i va contindre campanyes en favor de l’estatut d’autonomia valencià i es va difondre la coneguda “Declaració Valencianista”.

Podeu seguir a la Fundació Carles Salvador a xarxes socials per a conèixer de primera mà totes les informacions publicades, així com tots els textos centenaris del mestre:

Facebook // Twitter // Instagram


DIADIA col·labora amb la Fundació Carles Salvador en la difusió de l’obra del mestre i l’exposició “Textos centenaris 1913-2021”