Nota de premsa de la Diputació de Castelló
– La instal·lació alberga un projecte de compostatge orgànic a partir del residu que es genera en les granges de porcí de la comarca dels Ports
– Ignasi Garcia: “Hem de ressaltar el valor de les plantes per a activar l’economia circular vinculada al sector primari de la província”
– Santi Pérez destaca que l’equip de govern del canvi s’està bolcant per a posar en marxa les 5 plantes de tractaments de residus de la província que el PP va tancar i deixar abandonades
Els diputats de Sostenibilitat i Desenvolupament Rural, Ignasi Garcia i Santi Pérez, han visitat aquest matí les instal·lacions de la planta de tractament de purins de la Diputació a la Todolella, l’única de les cinc infraestructures d’aquest tipus que estava funcionant quan fa un any es va produir el canvi de govern en la institució. Actualment desenvolupa un projecte de compostatge orgànic a partir del residu de les granges de porcí, que comença amb la recollida de purí i el seu tractament en planta per a la seua posterior comercialització i aplicació en el sòl.
En els últims mesos l’activitat de la planta ha experimentat un considerable creixement, multiplicant per dos la quantitat de purins tractats respecte al passat exercici, de manera que al juliol de 2020 ja s’ha aconseguit la xifra de 5.000 tones, les mateixes que en tot 2019. L’equip de govern espera que al final del mandat en 2023 es puga triplicar el rendiment de 2019.
Ignasi Garcia ha manifestat que «estem valorant noves inversions en la planta de Todolella i les pensem des d’un punt de vista estratègic per a aquesta part del territori, no sols mediambiental sinó econòmicament». Segons ha explicat, «hem de realçar aquestes instal·lacions, ja que són un recurs per al sector ramader que, alhora, dóna impuls a l’economia circular i pot generar llocs de treball adaptats als nous temps». «La crisi de la Covid ha deixat patent de nou que el nostre PIB no pot dependre exclusivament del sector turístic i que cal apostar per models productius sostenibles vinculats a la cura i custòdia de la terra», ha dit.
Per part seua, Santi Pérez ha manifestat que «la nova Diputació s’està bolcant en tots els sentits, també en l’econòmic, en la tasca de posar en marxa les plantes de tractaments de residus que els anteriors equips de govern van tancar». De fet, a «la Todolella ha sigut necessari realitzar importants inversions en maquinària després que l’anterior concessionària deixara les instal·lacions en situació d’abandó».
Respecte a la planta de purins de la Todolella, Pérez ha incidit en «la necessitat de mantindre-la activa perquè la normativa europea prohibeix desfer-se del purí de manera indiscriminada». Sobre les altres quatre plantes disseminades al llarg de la geografia provincial, ha assenyalat que l’equip de govern manté contactes permanents amb ramaders, empreses i universitats per a aconseguir incorporar un valor afegit a aquestes instal·lacions.
En la visita també han sigut presents l’alcaldessa dels Coves, Mónica Nos, i l’investigador de l’UJI, Juan Bautista Carda.