Gestió de depuradores

Gestió de depuradores
Gestió de depuradores
La Diputació de Castelló va evitar l’abocament de 3.500 tones de contaminació mediambiental en 92 municipis de la província a través de la depuració d’un cabal total de 6.890.658 metres cúbics d’aigües residuals durant l’exercici 2013 , que han estat retornades als llits receptors en condicions adequades . Aquestes xifres corresponen al balanç del servei de manteniment i funcionament de les estacions depuradores de municipis amb menys de 500 habitants en què la institució provincial va invertir 5.774.273 euros el passat exercici , aconseguint un rendiment rècord del 96% .
 
Conseqüència d’aquesta depuració , com a subproducte , s’han produït 6.170 tones de fang , amb unes qualitats agronòmiques excepcionals , aplicades al 100% en agricultura com fertilitzants , en més de 184 hectàrees .
 
El diputat d’Infraestructures, Héctor Folgado , ha explicat els principals paràmetres d’aquest balanç d’actuació , i ha destacat la importància de ” les tasques de control dels abocaments industrials al clavegueram , que juntament amb la implicació dels ajuntaments i empreses provincials ha evitat la presència de metalls pesants en els fangs que així sí que han pogut utilitzar per a fins agrícoles ” . Al costat del diputat han assistit a la presentació el director de l’Àrea de Sanejament i Depuració de l’empresa concessionària FACSA , Juan Antonio Llopis , i Sergio Alonso , cap del departament d’explotacions d’aquesta companyia .
 
L’eficient gestió d’aquestes instal · lacions ha sumat altres importants beneficis mediambientals , ja que en els últims tres anys s’ha reduït el consum energètic de les instal · lacions en un 15% , evitant l’emissió a l’atmosfera de 205 tones de diòxid de carboni .
 
Un altre dels aspectes destacats pel diputat Folgado és ” l’efecte que té sobre l’ocupació dels nostres municipis la construcció i el manteniment d’aquestes estacions de depuració . Són 90 persones de la província les que estan emprades amb caràcter de continuïtat en aquestes instal · lacions . Al costat del personal de l’Àrea Tècnica de la Diputació , són els encarregats de dur a terme les tasques d’explotació i manteniment de les depuradores ” .
 
Set noves depuradores per al 2014
D’acord al compromís del president Moliner per garantir l’òptima depuració d’aigües residuals en tots els municipis de la província , la Diputació construirà aquest 2014 un total de set noves depuradores ubicades a Borriol , Font de la Reina , Fuentes de Ayódar , Castell de Villamalefa , Argelita , Serratella i Vilanova de la Reina .
 
” Treballem perquè els 135 municipis de la província resolguin el problema d’abocaments . Amb aquestes actuacions seguirem reduint de 24 a 16 els municipis castellonencs que no compten amb instal · lacions de depuració d’aigües ” , ha indicat Folgado , que ha recordat que el 2013 ” s’ha posat en marxa la nova depuradora de Vall i Algimia d’Almonacid , amb un cost d’obra de 852.000 euros , i també l’ampliació i millora del procés de depuració , a Soneja , amb un pressupost de 767.000 euros ” .