Nota de premsa de la Diputació de Castelló
La Diputació de Castelló ultima l’adequació de la Llotja de Catí com a Centre d’Interpretació de primer ordre turístic per tal de millorar, ja a partir de la seua obertura aquesta setmana, les oportunitats turístiques de l’Alt Maestrat. Amb aquesta important actuació en la qual el Govern Provincial ha invertit 125.000 euros, la Diputació convertirà un dels més emblemàtics edificis històrics del municipi construït al segle XV, la Llotja, en un producte turístic que reverteixi en beneficis al seu territori.
Cal tenir en compte que aquest edifici s’uneix en la seua rellevància i riquesa patrimonial a altres espais tan significatius a Catí com l’església del segle XIII i o les pintures de l’Ermita del Avellà, restaurades també a càrrec de la Diputació.
Una joia del gòtic civil de la Comunitat Valenciana
Cal tenir en compte el gran valor d’aquesta edificació, la més emblemàtica de la població, única per conservar la seva estructura i materials originals. Destinada a albergar les reunions del Consell de Catí a la seva planta noble, la resta de l’edifici va servir de presó en els seus baixos, de llotja de mercat a nivell del Carrer Major i de dipòsit de blat a la part alta posterior.
El conjunt d’aquest edifici està considerat com una joia del gòtic civil de la Comunitat Valenciana, destacant les seves finestres gòtiques coronelles, els seus sostres de fusta, els set arcs interiors que configuren un gran espai cobert com a llotja i el sòl empedrat de la seva planta noble.
Visibilitzar i recuperar el patrimoni, una oportunitat turística
El Govern Provincial de Javier Moliner manté en la restauració, promoció i difusió de la riquesa del patrimoni històric provincial una via de desenvolupament turístic molt important.
En aquest sentit, la Diputació està duent a terme importants actuacions en col·laboració amb els ajuntaments de la província, com és el cas de Villa Elisa a Benicàssim, del Palau dels Comtes d’Ariza a Betxí, al Palau dels Sant Joans de Cinctorres, el Palau dels Comtes de Pestagua de Xert, Vila Purificació de Montanejos i tants altres enclavaments que estan ajudant a convertir aquests recursos en productes turístics al servei dels pobles i, per tant, de la província. Es tracta d’una via de treball que a més busca promoure el coneixement històric dels propis castellonencs alhora que el seu orgull de pertinença als seus pobles.