La Diputació última la candidatura de Camins del Penyagolosa i insta al Consell a prioritzar la seua declaració com a BIC

671
Peregrinació de Culla a Sant Joan
PUBLICITAT
Javier Moliner va participar com un pelegrí més en l’ancestral rogativa de Culla a Sant Joan de Penyagolosa
“El nostre objectiu és que el reconeixement del patrimoni de la província resulte més beneficiós per als pobles i els seus veïns”

El grup d’experts de la Diputació de Castelló està ultimant la redacció de l’expedient per a la candidatura de Camins del Penyagolosa a Patrimoni Mundial per la UNESCO, el qual presentarà davant el Ministeri de Cultura a la tardor d’enguany. Així mateix, segons el president provincial, Javier Moliner, que va particpar en la rogativa de Culla a Sant Joan de Penyagolosa com un pelegrí més al costat de centenars de persones, “des de la Diputació estem en continu contacte amb el Consell perquè prioritze la declaració com Bé d’Interès Cultural (BIC) tant la rogativa de Culla com la de Els Pelegrins de Les Useres, ambdues incloses en aquest projecte de la institució provincial”.

Aquesta iniciativa persegueix protegir i promocionar el patrimoni històric i cultural relacionat amb les ancestrals rogatives i romiatges que peregrinen dels diferents municipis de la província a Sant Joan de Penyagolosa. Així, tot el treball iniciat amb Camins del Penyagolosa per a aconseguir ser candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO, respon a la línia de treball de Moliner amb l’objectiu que “el patrimoni de la província revertisca en més oportunitats per als pobles i els seus ciutadans”.

Cal recordar que tant la declaració de BIC com el reconeixement de la UNESCO són figures de protecció del patrimoni històric que s’aplica exclusivament, en aquest cas, al bé immaterial de les rogatives i tota la seua litúrgia i orígens. Per tant, no afectarà als béns materials ni naturals, que mantenen la mateixa protecció que fins al moment.

Entre els beneficis que suposarien aquests reconeixements, a més de la protecció i manteniment del territori, també es podrien obtenir ajudes per a restaurar i posar en valor ermites, masies o molins; conservar i promocionar l’entorn natural, peregrinacions o els esdeveniments esportius que transcorren per les sendes; o millorar la seua senyalització i coneixement.

Més de 16.000 suports

A dia d’avui, entre signatures físiques i digitals, la candidatura ja compta amb més de 16.000 suports populars de la província, Comunitat i altres territoris espanyols. Per a la rogativa de Culla també s’ha habilitat en el municipi la recollida presencial de signatures, amb l’objectiu que els centenars de visitants es puguen adherir a aquesta iniciativa.

Així mateix, tots els que vulguen sumar el seu suport a la iniciativa també ho poden fer via online a través del web http://caminsdelpenyagolosa.es