La Diputació ultima el llançament del pla ‘Castelló Avança’ amb 30 milions d’euros per a incentivar l’obra pública als 135 municipis

519
Diputació de Castelló
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Diputació de Castelló

El Ple Provincial validarà aquest dimarts l’ordenança que regula el nou pla inversor municipal de la Diputació de Castelló per al bienni 2022-2023. Aquest tràmit donarà per amortitzat l’actual Pla 135 i donarà llum a ‘Castelló Avança’, el quan naix amb la voluntat de posar les coses fàcils als ajuntaments castellonencs en dotar-los de major pressupost i més temps per a executar infraestructures i reduir les traves burocràtiques. El pressupost ascendirà a 30 milions d’euros, el que són cinc milions més si es conten les últimes dos anualitats del 135.

El president de la Diputació, José Martí, ha recollit la veu dels alcaldes i alcaldesses dels municipis amb menys capacitat tècnica i econòmica per a forjar les bases de ‘Castelló Avança’. “Per a aquest equip de govern era fonamental redibuixar el Pla 135 per a adaptar-lo a la realitat dels pobles. La periodicitat anual sumat a la manca de mà d’obra municipal sumia els ajuntaments en un estrés moltes vegades difícil de gestionar, sobretot quan parlem del tema de les adjudicacions i justificacions”. És per això que des d’enguany la Diputació adoptarà un model inversor a dos anys vista, el que donarà més temps per a executar els projectes. “Això també donarà una major flexibilitat als pobles a l’hora de portar a terme projectes de major envergadura”, ha destacat. La finalitat, a banda d’ampliar el catàleg de serveis municipals, també és reactivar l’obra pública i que servisca com a revulsiu econòmic per als municipis.

Segons consta a l’ordenança, amb Castelló Avança es podran compaginar fins a quatre obres a càrrec de la Diputació. “Són tot novetats que hem tingut en compte després d’escoltar les aportacions i suggeriments aportats per les alcaldesses i alcaldes en les reunions comarcals que vam celebrar durant la tardor passada per a l’elaboració dels pressupostos provincials de 2022”.

LA TRANSICIÓ CAP A ‘CASTELLÓ AVANÇA’

“Amb la nostra entrada al govern de la Diputació, el juny de 2019, vam engegar els primers canvis en el Pla 135 per a solucionar les deficiències que, al nostre parer, presentaven les bases”. És el cas de les baixes de contractació, que des de 2020 ja no han de tornar a les arques provincials i es poden reinvertir en projectes o serveis d’interés per a cada localitat. “A més a més també vam eliminar els topalls màxims de despesa per a inversions i despesa corrent, perquè creiem en l’autonomia de cada ajuntament per a decidir on invertir els diners que reben de la Diputació Provincial”. Dos anys després “ens hem vist capacitats per a donar-li la volta als antics POIS, sempre amb la perspectiva de beneficiar els pobles que menys tenen i que més ajuda nostra necessiten”.

Els terminis que opera la institució provincial estan marcats per tres dates: 30 de setembre de 2022 com a data límit per a presentar els projectes, març de 2023 com a data límit per a adjudicar-los i novembre de 2023 com l’últim mes per a poder justificar els treballs desenvolupats.

Com que el caràcter del nou pla és purament inversor, s’ha decidit que la part que els consistoris destinaven a despesa corrent amb el Pla 135 es cobrisca amb el Fons de Cooperació Municipal, un mecanisme de finançament local de la Generalitat Valenciana i la Diputació que farà arribar enguany en primera instància més de 15 milions d’euros.

IMPULS A L’AGENDA 2030

Els projectes del Pla Provincial d’Inversions ‘Castelló Avança’ naixen amb un objectiu ferm de lluitar per molts dels paràmetres i Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) inclosos en l’Agenda 2030. Al marge de les iniciatives proposades, els ingressos que rebrà cada municipi es baremen mitjançant criteris que garanteixen un import fix a cada entitat en funció de la seua població, superfície del terme municipal, nombre de pedanies, percentatge del terme municipal protegit i comptar amb un pla d’igualtat i joventut, així com el compromís de compliment d’alguna de les metes incloses en els ODS, com a aigua neta i sanejament, energia assequible i no contaminant, indústria, innovació i infraestructures, ciutats i comunitats sostenibles, acció pel clima o vida d’ecosistemes terrestres.