La Diputació reforça la seua aposta pel turisme gastronòmic amb la XVI Mostra de la Trufa Negra de l´Alt Maestrat

404
La Diputació reforça la seua aposta pel turisme gastronòmic amb la XVI Mostra de la Trufa Negra de l´Alt Maestrat
La Diputació reforça la seua aposta pel turisme gastronòmic amb la XVI Mostra de la Trufa Negra de l´Alt Maestrat
PUBLICITAT

La Diputació de Castelló reforça la seua aposta pel turisme gastronòmic amb l’organització aquest cap de setmana a Catí de la XVI Mostra de la Trufa Negra de l´Alt Maestrat. Així, durant els pròxims 9 i 10 de febrer el Govern Provincial convertirà a Catí en l’epicentre del sector tofoner a través d’una inversió de 10.000 euros per a dur a terme una fira de primer nivell, amb expositors, demostracions culinàries i multitud d’activitats dirigides a la posada en valor d’aquest preuat fong i potenciar les seues oportunitats als pobles de l’interior.

Cal tindre en compte que es tracta d’una fira monogràfica que es repeteix cada any, de forma itinerant, en els municipis de Benassal, Culla, Catí i Albocàsser, en el moment més intens de la temporada de recol·lecció de tòfona i quan aquesta posseeix les seues majors propietats aromàtiques i de sabor. Tant tofoners, tècnics, científics i comercialitzadors, consumidors habituals d’aquest producte tan emblemàtic i excepcional, com els que desitgen acostar-se a ell per primera vegada, es donen cita anualment en aquest esdeveniment.

Un complet programa d’activitats per a tots els públics
Durant tot el cap de setmana, la carpa del recinte firal, situada entre el carrer Mossén Joan Puig i la Plaça del Sol, serà l’escenari de desenes d’activitats per a tots els públics, on s’emplaçarà un mercat amb més de vint casetes expositores vinculades al sector, venda de tòfona fresca i productes elaborats… A més, el recinte comptarà amb una nova ‘Fonda de la tapa tofonada’ on els assistents podran degustar elaboracions amb tòfona, gràcies a la col·laboració de les associacions locals. Així mateix, hi ha preparades multitud d’activitats paral·leles, dirigides tant a professionals com al públic en general.

El dissabte dia 10 al matí, es desenvoluparà un taller pràctic d’ensinistraments de gossos tofoners i un taller d’identificació d’espores a càrrec del Servei en Assessorament en el cultiu de la tòfona de la Diputació de Castelló, que també es repetirà a la vesprada en un segon torn. Per a participar en aquestes dues activitats és necessari inscriure’s amb antelació en www.trufamaestrat.es.

A les 16.30 està programada la presentació de l’Associació de Tofoners de Castelló (TRUFCAS). De la mateixa manera, a les 17:30h, el recinte firal acollirà un taller de cuina infantil patrocinat per l’AMPA de Catí, a les 18:30h, un showcooking amb degustació i tast comentat de vi de la IGP Castelló a càrrec de David Buch, president de l’Associació de Sommeliers de Castelló i Província (ASUCAP), així com l’actuació musical del grup Decajón, que tancarà la jornada.

Per al diumenge al matí, a les 11:30h, està programada la interessant xarrada – pràctica “Qualitat, conservació, aromes i diferenciació d’espècies de tòfona”, a càrrec de Pedro Marco del Centre d’Investigació i Tecnologia Agroalimentària d’Aragó. No faltarà el tradicional ‘Concurs de la tòfona de major pes’, patrocinat per la Unió de Llauradors i Ramaders. De 10:45h a 11:30h, en l’estand de la Unió tindrà lloc la recepció dels exemplars participants en aquest concurs, la comprovació del seu pes i la seua exposició al públic. Les tòfones hauran de presentar-se en bon estat i netes de qualsevol tipus d’impuresa. Cal destacar que, en edicions anteriors de la mostra, les tòfones guanyadores rondaven els 400 gr., per la qual cosa, des de l’organització de l’esdeveniment s’anima a la participació en el certamen a la recerca de “una tòfona de rècord”.

A les 11:30h se celebrarà una nova edició del concurs de gossos cercadors de tòfona negra, la tuber melanosporum. Aquesta competició és un dels actes que més expectació genera i on cans posen a prova les seues qualitats olfactòries per a localitzar aquest preuat fong. Els participants, vinguts de diferents parts de la geografia nacional, optaran a trofeu i premis en metàl·lic.

A les 13:00h, el showcooking amb degustació del xef privat i finalista del prestigiós concurs “Cuiner de l’Any”, Sergio Salvador, serà l’últim dels actes abans del lliurament de premis.