La Diputació propicia la recuperació d’antics rituals de la rogativa de Culla a través de Camins del Penyagolosa

632
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Diputació de Castelló

Demà partirà aquest pelegrinatge a Sant Joan amb un antic protocol recuperat gràcies a l’estudi de documentació antiga

La Diputació de Castelló, a través del projecte Camins del Penyagolosa, ha propiciat la recuperació d’antics rituals relacionats amb la rogativa de Culla, una de les més emblemàtiques a Sant Joan de Penyagolosa que forma part d’aquest treball provincial per impulsar la candidatura a Patrimoni Mundial per la UNESCO. Així, demà partirà aquest pelegrinatge i a l’eixida es durà a terme un antic protocol litúrgic recuperat pel sacerdot per a l’ocasió, gràcies a l’estudi de documentació antiga com a part de Camins del Penyagolosa.

El vicepresident provincial i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha explicat que “és el primer any que la rogativa ix declarada ja Bé d’Interès Cultural pel Consell, pas important que s’ha aconseguit a través de tot l’esforç conjunt que ha vertebrat Camins del Penyagolosa. Cal tenir en compte que els documents més antics de la rogativa donaran l’any 1404, pel que està considerada com una de les més antigues de la província “.

En aquest sentit, és important tenir en compte que la rogativa de Culla ha conservat els seus rituals intactes gràcies al fervor popular. Al costat del valor etnològic, històric i cultural que posseeix, va ser determinant perquè el Ple del Consell aprovés a l’abril la seva declaració com a Bé d’Interès Cultural Immaterial; costat de dels Pelegrins de les Useres.

-Recuperant antics protocols

Demà, divendres, 27 de Maig a les 6: 00h, la rogativa abandonarà l’església parroquial del Salvador per la via marcada cap al santuari. A més, abans d’abandonar el temple, es durà a terme un antic protocol litúrgic recuperat per a l’ocasió, gràcies a l’estudi de documents antics. El sacerdot titular de la parròquia anirà identificat amb capa blanca i cedirà la seva posició al sacerdot convidat, amb capa vermella per recordar el martiri de Sant Joan Baustista, que acompanyarà la comitiva fins al santuari de Vistabella del Maestrat. Serà el moment en què, el primer, pronunciarà una benedicció per desitjar bon camí a tots els pelegrins.

“Camins del Penyagolosa ha motivat l’estudi de molta documentació per part del grup d’experts i en contínua col·laboració amb els habitants dels municipis i els seus ajuntaments. Estem molt il·lusionats per l’excel·lent acollida del projecte al territori, i ja està contribuint a difondre el seu patrimoni i a posar-lo en valor com un recurs cultural i turístic que pot obrir molt bones oportunitats al futur dels nostres pobles “, ha assenyalat el vicepresident Sales.

-Obertura de la Porta Santa

Amb motiu de l’Any Jubilar de la Misericòrdia, Sant Joan de Penyagolosa obrirà la seva Porta Santa matí al voltant de les 17: 30 hores, a l’arribada de la rogativa de Culla, i romandrà fins al dia següent. Aquesta Porta de la Misericòrdia serà l’única de tot el Maestrat. Aquells pelegrins que la creuen i complisquen amb les condicions habituals de confessió sacramental, comunió eucarística i oració per les intencions del Sant Pare, aconseguiran la ‘indulgència plenària’ o ‘Jubileu’; en virtut de la qual es perdonarà tota la pena temporal.

Abans de la missa, tindrà lloc la benedicció de la font situada davant la porta de l’ermita, abans conegut com Sant Joan de la Font Coberta. Segons la tradició la rogativa de Culla té aquest privilegi, atès que va aconseguir que l’anhelada pluja i que l’aigua brollés d’aquest deu en un any de moltíssima sequera.

Més tard, els pelegrins reprendran el camí del dia anterior. Amb la caiguda del sol arribaran a la seua casa, on la processó d’Els Pendons, estendards medievals de considerable alçada, i multitud de persones els donaran una càlida benvinguda al casc històric de la població, també declarat Bé d’Interès Cultural en l’any 2004 .