La Diputació presenta un pressupost de 131 milions d’euros per a 2016

226

El pressupost de 2017 serà de 131 milions i la inversió creixerà un 16,5% fruit de la millora constant de l’eficiència de la Diputació

El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner ha presentat uns comptes que marcaran “el full de ruta cap a un futur que encarna els valors i aspiracions dels pobles d’aquesta província” gràcies a un increment del 16,5% en la inversió directa que l’administració realitzarà en els 135 municipis de la província. Aquest augment és possible gràcies a la millora constant de l’eficiència i l’eficàcia del Govern Provincial, que li ha permès disposar de 4,5 milions d’euros addicionals per invertir en els municipis malgrat que el pressupost global es manté estable en créixer poc més de mig milió d’euros.

Tal com ha destacat el president provincial, aquests pressupostos posen al servei de Castelló i tots els seus veïns el 100% dels recursos del Govern Provincial amb 131.093.518,18 milions d’euros, estan elaborats per “construir una millor província des del benestar, la cohesió territorial, la dinamització econòmica i, “per sobre de tot, la defensa dels interessos dels castellonencs”.

Per a això, “i impulsats per una creixent aposta pel municipalisme per a, des de l’àmbit local, generar oportunitats per a les empreses, persones i el territori”, aquest nou projecte que fixa el rumb de tota una província ho farà posant l’accent sobre quatre grans eixos estratègics “que construeixen Castelló des del respecte i l’admiració a la nostra terra”.

1.- Igualtat d’oportunitats: 73.400.000

Perquè aquestes són uns comptes “elaborades pels 135 municipis, les 8 comarques i els 600.000 castellonencs” amb l’objectiu clar d’igualar les oportunitats de tots els veïns que viuen a la província. Amb aquest objectiu, des del Govern Provincial s’invertirà 73.400.000 d’euros per a serveis socials, unitats respira, carreteres, els POYS més ambiciosos de la història amb més de 12 milions d’euros i totes aquelles actuacions que facen de “cadascun els pobles que componen esta terra d’oportunitats un lloc millor per viure”.

2.- Impuls del territori: 13,7 milions d’euros

I per aconseguir-ho un dels eix estratègics d’aquesta administració des de l’arribada de Javier Moliner a la presidència en 2011 és, sense cap dubte, la dinamització econòmica del territori. És per això que en el pressupost del pròxim exercici es consignen un total de 13,7 milions d’euros per materialitzar accions per a l’impuls del territori a través del suport al teixit econòmic i social de la província ia sectors productius de referència com la rajola, la citricultura o el turisme.

“Castelló, gràcies al talent i esforç dels castellonencs, s’ha convertit en el motor de la recuperació econòmica d’Espanya i hem de consolidar aquesta realitat apostant per reforçar el que ens fa únics”, mitjançant la consolidació de programes com Repoblem, Castelló Ruta de Sabor o l’estratègia marcada per seguir generant sinèrgies entre turisme i esport.

3.- Divulgació del patrimoni: 16,9 milions d’euros

Perquè Castelló “és una terra amb un atractiu singular, amb tradicions i història que ens brinden oportunitats de futur i que mereixen ser defensades i valorades” i des d’aquest compromís els comptes provincials per al pròxim exercici contemplen 16,9 milions d’euros per a totes les accions per a la recuperació i divulgació del patrimoni cultural, patrimonial, paisatgístic i immaterial.

4.- Eficiència en la gestió: 27.100.000 d’euros

Conscients que “aquest pressupost pensat i escrit per i per a Castelló reflecteix una Diputació sanejada que finançarà tota la seva acció amb recursos propis”, el text inclou un muntant superior als 27 milions pressupostats per implementar una gestió més eficient, útil i racional d’aquest Govern Provincial.

Abanderant la inversió

Tot des del convenciment que el 100% dels recursos provincials han d’anar encaminats a sumar valor a Castelló, a millorar la terra i el benestar dels ciutadans des de la igualtat, la cohesió territorial i la defensa dels interessos dels veïns de la província.

Per això, “aquest Govern assumeix el paper d’oferir a aquesta terra el que realment mereix”. No en va, la inversió de més de 131 milions d’euros que realitzarà la Diputació a la província gràcies a una excel·lent salut financera reflecteix un increment de més de quatre milions d’euros, un 16,5% més, destinats a augmentar les inversions directes en el territori, que passen de 25,3-29.500.000 d’euros.

Pressupostos més participatius

Així les coses, avui han vist la llum els comptes municipals del Govern Provincial per al proper any i ho han fet “per seguir sumant idees i esforços per aquest gran projecte provincial”. No en va, els pressupostos són fruit de diversos mesos de reunions amb col·lectius, alcaldes i institucions per convertir-se en “els pressupostos per i per a Castelló i que recullen així el sentir i les necessitats de tot el teixit social, econòmic i empresarial de la província”.

A més, en aquesta línia i dins el compromís provincial amb la transparència, els comptes per al 2017 s’han fet públiques en el mateix moment que els han conegut els grups polítics amb representació a la Diputació i amb el màxim temps possible fins a la seva aprovació perquè puguen ser treballats i estudiats per tots en un clar exemple de la política implantada per aquesta administració “basada en el diàleg i el consens”.

Deute zero al final de la legislatura

En definitiva, el president provincial ha anunciat uns pressupostos que tenen com a prioritats clares el creixement econòmic i la igualtat d’oportunitats en tota la província al mateix temps que continuarà per la senda de l’amortització de deute després que la gestió econòmica provincial haja permès reduir-la en a penes un any en 14,3 milions d’euros.

Des de l’arribada de Moliner a la presidència el deute s’ha reduït des dels 140 milions a poc més de 59 (reducció de més del 60%) i l’objectiu és, i així ho permetria tresoreria ja, arribar a final de legislatura amb deute 0. “Seguirem gestionant de forma eficient com demostren aquests pressupostos i complint amb tots els nostres objectius ja que no hi ha millor política que la de continuar invertint a Castelló”, ha ressenyat Moliner.