La Diputació presenta un pressupost de 130 milions d’euros per a 2016

234
Pressupost de la Diputació de Castelló

-Nota de la Diputació-

La Diputació de Castelló presenta per al 2016 uns pressupostos de creixement, amb set milions més que el 2015 fins a arribar als 130.425.562 euros per atendre directament les necessitats i prioritats dels castellonencs a través dels ajuntaments, associacions i entitats prestadores de serveis a la província. Especialment significativa és l’evolució positiva del capítol d’inversions, que segueix incrementant-se fins als 25,3 milions d’euros.

El president provincial, Javier Moliner, en presència de tots els diputats l’equip de govern, ha assenyalat que “si el de 2012 va ser el pressupost de la contenció de la despesa i reducció del deute, el de 2013 de la recuperació econòmica, el de 2014 de la inversió i el de 2015 de l’ocupació, el pressupost de la Diputació en 2016 serà el pressupost del creixement. Un pressupost realista, ambiciós i estratègic que respon a cadascuna de les demandes que ens han traslladat els pobles. Un exemple de gestió eficient pel qual he d’agrair l’esforç, compromís i dedicació de tot l’equip tècnic i polític liderat per Miguel Barrachina. “

A la presentació de les claus dels comptes de la Diputació per a 2016, Moliner ha posat èmfasi en la utilitat com a objectiu a l’hora de plantejar-les i ha explicat que es tracta d ‘”un pressupost amb més inversió de portes cap a fora, que és realment on som útils a la gent, i molta menys de portes cap a dins. Més plans, més ajudes, més accions de la mà dels nostres pobles, es mantenen plans com les de proveïment d’aigua, adequació d’instal·lacions o el pla wifi-135, però apareixen nous en totes les àrees, cultura, ocupació, social, esports o turisme. Anem a atendre més directament, sense intermediaris, per ser més útils “.

Quatre pilars: persones, pobles, oportunitats i defensa de Castelló
El president Moliner ha explicat que els comptes provincials s’han dissenyat amb una vocació clara de servei públic a la província de Castelló, “amb una administració útil per a la província de Castelló, una administració al servei de la societat”, repartides en quatre capítols clau : persones, pobles, oportunitats i defensa de Castelló.

“El de persones, amb 36 milions d’euros per ajudar als que més ens necessiten. El dels pobles, amb 61 milions d’euros per a carreteres, cooperació, desenvolupament rural, i tots els serveis que prestem als municipis. El de les oportunitats, amb 18,3 milions per a ocupació, formació, iniciatives turístiques, esdeveniments esportius, i altres iniciatives com Castelló Sènior o Castelló Ruta Sabor. I el de la defensa de Castelló, amb 8,1 milions per al suport i defensa de les nostres tradicions, cultura, patrimoni i senyals d’identitat “, ha puntualitzat Moliner en la seva exposició.

En definitiva, el president ha definit els pressupostos com “un full de ruta al servei d’una democràcia eficient, d’una organització transparent i d’una institució més útil amb un pressupost en clau municipal però amb ambició territorial”.

-Més diners per a Castelló fruit de la gestió eficient de 4 anys

L’augment dels comptes provincials per al 2016 és del 5,6% respecte a les de 2015, fruit de la millora de la situació econòmica de la institució provincial que, des de 2011 s’ha reduït en un 11% la despesa de personal fins a suposar menys del 20% del pressupost provincial per al pròxim exercici, amb un 19,8%.

De la mateixa manera, la reducció del deute de 140 milions d’euros en 2011-61 l’any que confirmarà la seva espectacular reducció a menys de la meitat, amb una retallada important en el pagament d’interessos que deixa més recursos disponibles a la inversió en els pobles i les persones de Castelló.

“Seguim disminuint el deute, a menys de la meitat del que la trobem en 2011, 5 anys sense demanar un préstec, sense acudir a un altre finançament que no siguin els recursos propis i pagant les factures en temps rècord, per no hipotecar al ciutadà en un cèntim més. Per tant, invertim més després de cinc anys reduint deute, despesa de personal i dirigint més recursos a respondre a Castelló “, ha indicat el president.

Tot això deixa una evolució positiva del 44% en l’augment del capítol d’inversions de la Diputació, que ha passat de ser de 17.470.000 d’euros el 2012 a comptar amb 25,3 milions d’euros d’inversió en 2016 “per seguir fent als pobles i els seus veïns els protagonistes del nostre treball “, ha conclòs el president