1-Benassal2-Benassal23-Benassal34-Benassal4-Nota de premsa de la Diputació de Castelló-

El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha lliurat aquest matí a l’alcaldessa, Mari Luz Monterde, rector i veïns de Benassal part de les peces del tresor parroquial de la localitat que han estat restaurades pel Servei Provincial de Restauració. Es tracta d’una de les principals col · leccions d’art sacre de la província, amb peces datades entre el segle XV i el XVIII, entre les quals destaca una creu processional de 1590 que presenta la marca del Gremi de Plateros de València.

Totes les obres presentaven un greu estat de degradació i la seva recuperació es deu a l’exposició sobre els tresors parroquials de Benassal que s’inaugurarà el 27 de juliol, coincidint amb la Fira d’Oficis Antics. Els veïns i visitants podran contemplar a l’església del poble, i fins al 15 de setembre, totes aquestes obres d’art mai exposades, al costat d’altres peces tèxtils de les mateixes cronologia.

“Aquesta col · lecció suposa un motiu més per sentir-nos orgullosos del patrimoni d’aquesta província i el servei de restauració juga un paper fonamental en això, ja que les mans expertes dels nostres tècnics ens permeten deixar als nostres fills un patrimoni millor cura del que vam heretar”, ha apuntat Moliner, qui ha estat acompanyat per la directora del IVC + R, Carmen Pérez, el diputat de Restauració, Josep Pons, i les tècniques encarregades de dur a terme tot el procés de restauració.

Per la seva banda, Carmen Pérez ha destacat que “es tracta d’un conjunt d’extraordinària importància, no només per la factura i qualitat artística de les peces, sinó per la varietat en cronologia i tipologia”. La col · lecció restaurada la conformen 4 calzes elaborats en plata pura i daurats al foc i dues creus processionals, un gòtica i una altra renaixentista.