La Diputació impulsa un conveni amb l’UJI que permetrà equipar un laboratori amb capacitat per a investigar bacteris i virus com la COVID-19

639
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Diputació de Castelló

– El president José Martí assegura “en un moment com l’actual és important contribuir al fet que la província de Castelló dispose d’un laboratori amb capacitat per a desenvolupar investigacions relacionades amb la pandèmia”

– El diputat de Desenvolupament Rural, Santi Pérez, destaca l’aposta de l’equip de govern per la sostenibilitat i la millora de la rendibilitat de l’agricultura provincial

La Diputació de Castelló invertirà 80.000 euros en 2020 per a donar suport a una investigació de la Universitat Jaume I (UJI) orientada a combatre plagues i malalties en cultius mediterranis com a cítrics, olives i tomaques. Segons ha explicat el president, José Martí, «es tracta d’una decidida aposta per la ciència que arranca enguany amb la signatura d’un conveni amb l’UJI per valor de 80.000 euros per a impulsar un projecte pioner i innovador, que està previst que tinga continuïtat en 2021 i 2022 amb quantitats similars, una vegada que s’avaluen dels resultats collit en el present exercici».

Dels 80.000 euros del conveni que se subscriurà en 2020, 26.000 euros aniran destinats a l’equipament d’un laboratori P2 de la pròpia universitat en el qual es podran escometre investigacions relacionades amb bacteris o virus com la Covid-19. Aquests fons serviran per a l’adquisició d’una autoclau per a descontaminar els residus que genere el propi laboratori i d’una cambra de doble porta de seguretat biològica.

Martí creu que és lògic que la Diputació recolze aquest projecte «perquè pensem que el futur està en la ciència i la investigació i perquè aquesta és una iniciativa que pot resultar de gran utilitat per als nostres agricultors, que a més ens brinda l’oportunitat d’exportar el treball investigador que es realitza en la nostra terra». El president afegeix que «en un moment com l’actual és important contribuir al fet que la província de Castelló dispose d’un laboratori amb capacitat per a desenvolupar investigacions relacionades amb la pandèmia de la Covid-19».

Agricultura sostenible

Per part seua, el diputat de Desenvolupament Rural, Santi Pérez, també ha destacat la importància del projecte perquè «el combat de les plagues i les malalties és un dels principals problemes dels nostres agricultors». Sobre aquest tema ha assenyalat que «quan els investigadors  em van explicar els detalls d’aquesta iniciativa vaig tindre clar que calia recolzar-la perquè des de la Diputació de Castelló volem contribuir a la modernització de la nostra agricultura i a millorar el rendiment econòmic d’aquesta activitat». «Volem contribuir», ha afegit, «al fet que la nostra agricultura siga més sostenible i tinga una menor dependència de la utilització de productes fitosanitaris».

Pérez ha incidit en què es tracta d’una investigació orientada a la millora de la resistència dels cultius a través de la interacció de les plantes i els organismes beneficiosos del sòl, la utilització de compostos naturalment presents en al planta i l’Àcid Ribonucleic (ARN) d’interferència expressats pels microorganisme beneficiosos.

El diputat ha finalitzat qualificant el projecte de «molt il·lusionant» perquè ha de servir per a «trobar noves eines sostenibles per al control biològic de plagues i malalties».