La Diputació i la Generalitat llançaran en 2021 ajudes per a la promoció de la transparència i la participació en els municipis de Castelló

319
José Martí, president de la Diputació de Castelló
José Martí, president de la Diputació de Castelló

Nota de premsa Diputació de Castelló

  • El president José Martí i la consellera de Transparència, Rosa Pérez, signaran un conveni de col·laboració per a crear un fons conjunt per a les subvencions
  • Xaro Miralles: “Apostarem per liderar el camí cap a una gestió pública transparent dotant de majors recursos als ajuntaments”

La Diputació de Castelló obrirà el 2021 per primera vegada una línia de subvencions municipals per a la promoció de la transparència i la participació ciutadana. Així ho han acordat avui el president José Martí i la consellera de Participació i Transparència, Rosa Pérez, en una reunió en la que també han participat la diputada provincial de Transparència, Xaro Miralles, i el secretari autonòmic de Participació i Transparència, Antoni Llorente. Aquestes ajudes es nodriran d’un fons creat per a l’ocasió entre les administracions castellonenca i valenciana. Les xifres es concretaran més endavant a través d’un conveni que hauran de segellar ambdues institucions, que es sumarà a l’acord-marc tancat aquest mateix dilluns entre la Generalitat, les diputacions i la FVMP per al foment de l’accés a la informació pública.

Amb l’establiment d’aquesta nova línia de subvencions, la Diputació i el govern del Botànic plantegen una nova via de col·laboració amb els municipis “perquè facen un pas de gegant en la implantació territorial de la cultura de la transparència i la participació ciutadana, de la que ja som pioners en molts aspectes”, ha destacat el president. En aquest sentit, ha posat com a exemple de l’avantguarda provincial que tots els municipis de menys de 20.000 habitants, aquells que estan sota el paraigua de la Diputació, ja disposen del seu portal de transparència. “Ara el repte és assegurar la seua contínua actualització, i ací entraran en joc les ajudes del nostre govern, en les bases de les quals treballarem per a beneficiar els municipis amb menys recursos tècnics i econòmics perquè puguen fer-ho”, ha informat el president.

La consellera, que s’ha entrevistat per primera vegada amb el president, ha deixat clar que “aquesta iniciativa busca beneficiar a les administracions locals, de manera que puguem coordinar-nos i que els ajuntaments puguen vore incrementats els recursos que reben de les seues institucions per a desenvolupar projectes cada vegada més ambiciosos i focalitzats en l’excel·lència”.

Per la seua banda, Xaro Miralles ha explicat que des de la Diputació “anem a continuar apostant per liderar el camí cap a una gestió pública municipal més transparent i participativa dotant de majors recursos els ajuntaments per tal que tots els ciutadans tinguen a la seua disposició informació del que fem, com ho fem i en què invertim cada cèntim públic”. “És un un símptoma de qualitat democràtica, perquè no hem d’oblidar que l’accés a la informació és un dret que tenen els ciutadans”, considera.

El president Martí ha valorat positivament l’acord i les bones relacions amb la Generalitat perquè “entenem que la coordinació interinstitucional ha de ser contínua, constant i sistemàtica per tal de beneficiar la ciutadania”.

La Diputació de Castelló és capdavantera en l’àmbit de la transparència, la qual ha estat guardonada per diferents organismes que han valorat positivament les polítiques de foment de l’accés a la informació. Martí ha recordat que durant els últimes temps s’han editat guies per a ajuntaments i elaborat protocols per a garantir el correcte ús i distribució de dades d’interés social.