La Diputació i Facsa instal·len 50 caixes niu en diferents estacions depuradores de Castelló

263
PUBLICITAT

La Diputació de Castelló i Facsa han posat en marxa un projecte de nidificació d’aus silvestres, on s’instal·laran 50 caixes niu en 25 estacions depuradores d’aigua residual (EDAR) de la província de Castelló.

Les caixes niu compliran un doble objectiu mediambiental, com l’ajuda a la conserva de la biodiversitat, donant suport al control de plagues i generant hàbitats eficaços i, per altre costat, contribuirà a la naturalització de les instal·lacions que la companyia gestiona en la província.

Per altra banda, s’han instal·lat abans de l’època de cria per a aconseguir eliminar olors artificials, el rastre de la manipulació, i afavorint que les aus ja estan acostumades a veure-les en el moment que comencen a buscar on niar.

Per a la selecció dels punts d’instal·lació, l’equip tècnic ha prioritzat aquestes instal·lacions que es troben en àrees de major interés per a la biodiversitat. Açò ajudarà, a més, a comprovar després la varietat de tipus d’aus segons les zones de la província.

En aquest sentit, el passat divendres, el diputat de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, va visitar l’EDAR de Vilafranca per a conéixer el projecte de primera mà acompanyat pel subdirector d’Explotacions de Depuració de Facsa, Sergio Alonso, i el coordinador de la zona, Fernando Mañas.

Durant la visita, Garcia va indicar que “el propòsit d’ambdues entitats és estendre la iniciativa a noves instal·lacions pròximament”.

També és important destacar que aquesta iniciativa compleix amb l’objectiu de millorar la integració sociolaboral de les persones en situació d’exclusió social, ja que la realització de les caixes niu ha sigut encarregada al taller “Pre-Ocupat” de Cáritas, un talles que, baix la metodologia de l’aprenentatge-servei, permet viure experiències significatives de formació prelaboral i servei comunitari a persones que estan en situació d’exclusió.

Antecedents

L’ONU fa anys que adverteix de la necessitat de prendre mesures urgents per a reduir la pèrdua d’hàbitats naturals i la biodiversitat. A través de l’ODS 15 “Protecció de la vida dels ecosistemes terrestres”, l’organització posa el focus en la necessitat de conservar el territori i atendre a les espècies que interactuen en ell.