La Diputació fa partíceps a Culla, Vistabella o Atzeneta de l’estratègia de promoció i divulgació de ‘Camins del Penyagolosa’

823
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Diputació de Castelló

El Palau Provincial acull una reunió amb alcaldes i regidors per coordinar accions conjuntes que valoren aquest entorn

Sales: “Hem generat un espai de reflexió amb els pobles per seguir caminant units en aquest apassionant projecte”

La Diputació de Castelló continua treballant de la mà dels ajuntaments amb camins i peregrinacions a Sant Joan de Penyagolosa a l’estratègia de promoció i divulgació del projecte Camins del Penyagolosa per optar a ser declarats Patrimoni Mundial de la UNESCO. Així, el Palau Provincial ha acollit una reunió amb alcaldes i regidors de Culla, les Useres, Atzeneta del Maestrat, Xodos, Castillo de Vilamalefa, Ludiente, Vistabella i Villahermosa com a fòrum comú i participatiu de cara a planificar i coordinar accions conjuntes per continuar aquest treball.

El vicepresident provincial i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha explicat que “tot i que ja ens hem reunit de forma individual amb tots els ajuntaments, hem volgut generar aquest espai comú de reflexió entre tots els municipis per seguir coordinats en aquest apassionant projecte per valoritzar el nostre patrimoni natural, cultural i històric “.

En aquest sentit, Sales ha explicat que “la reunió ha estat molt fructífera perquè hem pogut veure en quin moment ens trobem, els avenços aconseguits en la preparació de l’expedient, la informació que hem obtingut fins a la data gràcies a la col·laboració veïnal i quins van a ser els passos a donar abans de la seva presentació a finals d’any a la Generalitat “.

En aquest sentit, un altre dels punts a tractar en la trobada ha estat la possibilitat que els camins obtinguen la declaració de Monument Natural de la Comunitat Valenciana, igual que El Camí dels Pelegrins de les Useres, que ja ho és.

Tal com ha explicat Sales, “l’objectiu és sumar més declaracions de protecció, juntament amb el BIC ja sol·licitat, per demostrar a la Unesco la importància de preservar aquest patrimoni”.

Pel que fa a les accions a dur a terme en els propers mesos, la reunió d’aquesta tarda ha valorat diferents possibilitats, com ara les reunions participatives en els municipis, noves sortides pels camins obertes a la participació i altres noves iniciatives dirigides a millor difusió i conservació futura dels Camins del Penyagolosa.

En aquest sentit, també s’ha comentat la important oportunitat que serà per Camins del Penyagolosa donar nom a l’etapa de la Volta el 7 de setembre el final s’ubica al Mas de la Costa de Llucena i que mostrarà a milions de persones la riquesa natural i paisatgística d’aquest entorn.

Conservació del patrimoni per reverteixi en riquesa per als pobles

Camins del Penyagolosa és una iniciativa de la Diputació de Castellónb que persegueix protegir i promocionar el patrimoni històric i cultural relacionat amb les ancestrals rogatives i romeries que peregrinen dels diferents municipis de la província a Sant Joan de Penyagolosa.

Així, tot el treball iniciat amb Camins del Penyagolosa per aconseguir ser candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO, respon a la línia de treball de Moliner amb l’objectiu que “el patrimoni de la província reverteixi en més oportunitats per als pobles i els seus ciutadans “.

Entre els beneficis que suposarien aquests reconeixements, a més de la protecció i manteniment del territori, també es podrien obtenir ajudes per restaurar i posar en valor ermites, masies o molins; conservar i promocionar l’entorn natural, peregrinacions o els esdeveniments esportius que transcorren per les sendes; o millorar la seva senyalització i coneixement.