La Diputació fa accessible el seu arxiu històric a experts i ciutadans a través de la seva digitalització en línia

658
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Diputació de Castelló

El Govern Provincial ha ‘penjat’ a Internet més de 50.000 documents en l’últim any amb un volum de 60.000 visites

La Diputació de Castelló es troba immersa en la tasca de fer més accessible el seu arxiu històric provincial tant a tècnics especialitzats com a ciutadans en general a través de la digitalització de més de 50.000 documents en l’últim any. Aquesta tasca aporta un valor afegit molt important al de custòdia de documentació històrica que porta desenvolupant des de la seva creació en 1822 i es porta a terme d’acord al Model de Gestió de Document Electrònic que la Diputació està implementant com a pilar fonamental de l’administració electrònica i la seva aposta per la transparència.

El vicepresident provincial i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha posat en valor la “important funció que està complint l’arxiu de la Diputació, posant a disposició de tota la ciutadania documentació històrica que ens ensenya la memòria de la província i ens permet recuperar-la a un sol clic “.

I és que en aquest nou entorn tecnològic l’arxiu juga un paper determinant en el desenvolupament de les metadades dels documents i expedients, al mapa de sèries documentals, en el quadre de classificació documental, en la valoració, descripció i conservació documental, i molts altres aspectes recollits en la política de Gestió Documental aprovada per la Diputació de Castelló.

-60.000 entrades en un any amb visites des de la Xina als EUA

L’intens treball que s’està desenvolupant des de l’àrea d’Arxiu, Gestió Documental i Publicacions de la Diputació es veu reflectit també en la quantitat de pàgines vistes en la seva versió en línia (archivopublicaciones.dipcas.es), amb un total de 60.000 en l’últim exercici.

“És molt significatiu comprovar l’origen de les visites a l’arxiu històric digital, ja que encara que gran part són procedents d’Espanya, li segueixen usuaris d’Estats Units, Xina, Japó, Rússia, Alemanya, França, Corea del sud i Itàlia”, ha indicat Sales.

Entre els documents més recents en la digitalització s’ha treballat apareix tota la col·lecció de l’Heraldo de Castelló, des 1895-1937, el cens electoral de la Província de 1895 a 1956, el Butlletí Oficial de la Província de 1973 a 1986, així com el fons històric del municipi de Catí.

-Conveni amb l’Arxiu Històric Nacional

En aquest mateix objectiu de dotar de la màxima visibilitat i difusió al material de l’arxiu provincial, la Diputació va a signar en les pròximes dates un conveni de col·laboració amb l’Arxiu Històric Nacional (AHN) per mostrar a la pàgina web provincial la documentació que, referida als territoris de la província de Castelló, són procedents dels seus fons.

“Aquesta col·laboració permetrà ampliar encara més aquesta plataforma en línia facilitant la tasca de recerca de documents històrics relacionats amb els municipis de la província i que no són de fons propis de la Diputació”, ha assenyalat el vicepresident.