La Diputació exigirà al Govern mesures urgents per a garantir el subministrament d’aigua a la província

79
PUBLICITAT

Demanarà en el ple de dimarts la creació d’un Pacte Nacional de l’Aigua

El ple ordinari corresponent al mes de juny, que se celebrarà este dimarts en la Diputació de Castelló, inclou una moció presentada pel Govern provincial en defensa del territori i que insta el Govern d’Espanya l’adopció de diverses mesures en relació amb la situació d’emergència hídrica i escassetat de recursos hídrics que patix la província de Castelló.

“És necessària una política compromesa amb el nostre territori que garantisca accions que aporten solucions a la província i resolguen els problemes que realment importen”, ha ressaltat el portaveu de l’equip de Govern, Héctor Folgado.

En este sentit, Folgado ha lamentat “l’abandó” del Govern Central a la província de Castelló i ha posat l’accent que “la falta de pluges i la falta d’inversions del Govern d’Espanya està provocant que a la província de Castelló, des de les diferents administracions com la Generalitat, Diputació i ajuntaments, s’estiguen prenent mesures extraordinàries davant el risc de sequera”.

Folgado ha expressat “la necessitat de crear un Pacte Nacional de l’Aigua que garantisca la cohesió i un equilibri sostenible i que incloga la construcció d’infraestructures hídriques, l’aposta per la depuració i reutilització d’aigües”. “Exigim que s’adopten totes les mesures possibles per a pal·liar els efectes negatius que la sequera està provocant a Castelló”, ha assenyalat.

Per part seua, el diputat del Cicle Integral de l’Aigua, Iván Sánchez, ha lamentat que, davant la falta de pluges, “la falta d’inversions per part del Govern d’Espanya a Castelló està provocant pèrdues molt significatives en sectors com l’agricultura o la ramaderia, sectors claus de l’economia castellonenca”.

Per este motiu, la moció presentada exigix al Govern d’Espanya “que sol·licite a la Unió Europea ajudes urgents per a estos sectors, afectats per la sequera, que veuen en perill la seua viabilitat econòmica”. “És competència del Ministeri d’Agricultura que estes ajudes arriben als afectats en la major brevetat possible. Insistirem i arribarem on faça falta perquè els nostres agricultors i ramaders recuperen el que han perdut”, ha expressat Iván Sánchez.

Nou marc per a la cogeneració

El ple de Diputació de Castelló també portarà a ple l’aprovació d’una moció per a sol·licitar al Govern d’Espanya un nou marc per a la cogeneració. “Per a la Comunitat Valenciana és clau la cogeneració, tant per l’eficiència energètica que suposa per a la indústria, amb la disminució de costos que això comporta, com per l’impuls que suposa per a la creació d’ocupació en la indústria auxiliar i especialitzada en els equips i servicis que requerixen estos processos de producció”, ha manifestat Folgado.

En este sentit, ha ressaltat que “a causa de la preocupació mostrada pel sector industrial pel retard de més de dos anys del Govern d’Espanya per a aprovar un nou marc d’operació perquè es duguen a terme les subhastes de cogeneració, presentem esta moció per a insistir a Pedro Sánchez que aprove i convoque de manera urgent i definitiva en el nou marc d’operacions, les subhastes de cogeneració i capacitat que es troben paralitzades des de fa dos anys a fi d’evitar el risc de desinversió i deslocalització latent”.

La moció també contempla la necessitat de prorrogar dos anys les plantes de cogeneració fins que es culmine el nou marc i les inversions previstes en sectors clau com la ceràmica, l’alimentació, begudes, química, refinament i residus, entre altres.