La Diputació estalviarà 2,7 milions en la factura de la llum a 106 municipis i entitats locals amb la seva Central de Contractació

469
MOLINER I MARTÍNEZ
PUBLICITAT
  • A l’estalvi econòmic que suposa aquest nou contracte se suma a més l’estalvi administratiu que es facilita als consistoris

La Diputació de Castelló estalviarà 2,7 milions d’euros en la factura de la llum a 106 ajuntaments i entitats locals que s’han adherit al nou contracte de subministrament de llum de la Central de Contractació del Govern Provincial. Amb aquest nou contracte bianual per 28 milions d’euros estimats, la Diputació torna a posicionar-se com una institució útil per al millor funcionament dels ajuntaments de la província, afavorint l’eficiència en la gestió amb un important estalvi econòmic per als municipis al qual se suma a més l’estalvi administratiu que suposa aquesta contractació conjunta per al funcionament dels consistoris.

Així ho ha explicat el diputat provincial de Contractació, Luis Martínez, qui assegura que “amb mesures com aquesta ajudem al fet que els ajuntaments estalvien en les seues arques aquests recursos que podran dirigir a la millora de prestació de serveis als seus pobles. Es tracta d’ajudar-los a que siguen més eficaços en la seua gestió, amb avantatges que es deriven de la contractació conjunta i que facilitem amb la nostra Central de Contractació”.

Cal assenyalar que les empreses adjudicatàries d’aquest contracte han sigut tres: en primer lloc, Electra Energia SAU, en segon lloc Iberdrola Clientes SAU i en tercer lloc Endesa Energia SA.

A més, cal tindre en compte que l’estalvi que està potenciant la Diputació en el subministrament d’energia elèctrica en els municipis és major, ja que des de la institució s’ha implementat en els últims anys un ambiciós Pla d’Eficiència Energètica que ha suposat una autèntica revolució en l’eficiència energètica dels municipis, incloent en la Central de Contractació la realització d’auditories energètiques i el subministrament d’elements d’eficiència energètica. Així que, tal com ha destacat Martínez, “hem ajudat els ajuntaments a pagar menys per la llum, però també a consumir menys llum i ser més sostenibles”.

En el plec d’aquest nou contracte ja adjudicat es van introduir paràmetres de gran interés per als ajuntaments, com la valoració del menor termini oferit per a la tramitació d’alta de subministraments d’eventuals per a enllumenats extraordinaris o actes festius, que preocupa alguns alcaldes. A més, s’exigeix que el 100% de l’electricitat subministrada provinga de fonts renovables (E-FER) o de cogeneració d’alt rendiment (CCE-AR).

Els ajuntaments estalvien més de 14 milions d’euros

Els beneficis de l’economia d’escala per als ajuntaments de la província des que va començar a licitar la Central de Contractació de la Diputació es fan patents en cada nou acord marc.

Així, des de la inclusió en 2011 del contracte elèctric a la Central de Contractació, la Diputació ha propiciat un estalvi de més de 18 milions d’euros als 134 dels 135 municipis castellonencs adherits a aquesta iniciativa. Aquesta eina informàtica que la institució provincial va posar en marxa a la fi de 2011 per a millorar la contractació pública dels ajuntaments compta amb l’adhesió de tots els municipis de la província a excepció de Vila-real.

Martínez ha explicat que “a més de facilitar serveis i contractes a uns preus més barats i amb una tramitació administrativa molt més avantatjosa, la Central de Contractació és un instrument que estan aprofitant alguns ajuntaments adherits per a negociar contractes més beneficiosos encara amb els seus proveïdors, tenint en compte que ja tenen un preu de mínims per a negociar gràcies als serveis que oferim”.

En utilitzar els beneficis de l’economia en escala, la Diputació ha pogut obtindre descomptes d’un 5% fins més d’un 50% segons els serveis als quals s’han adherit els ajuntaments.

Una Diputació útil per a una província protagonista

Aquest important estalvi als ajuntaments de la província és fruit de la premissa d’eficiència en la gestió que el president Moliner ha introduït al funcionament del Govern Provincial. La disminució del pes de l’administració per a donar-li’l als pobles i l’augment de capacitat inversora de la Diputació compleix amb l’objectiu de, des de la Governança, ser més útils als castellonencs en forma de més i millors serveis, noves infraestructures i multiplicant oportunitats.

Una gestió que ha contribuït al fet que la Diputació de Castelló compte actualment amb un excel·lent estat de salut financera permetent que es finance íntegrament amb recursos propis i execute el pressupost més inversor de la seua història, amb una estimació de 55 milions d’euros d’inversió en 2019.