La diputació edita 5.000 futllets per previndre incendis i neteja 600 kilòmetres de camins

942
PUBLICITAT

El Consorci Provincial de Bombers posa especial èmfasi en el risc d’incendis en zones urbanes amb terreny forestal

La Diputació de Castelló ha començat una nova iniciativa de sensibilització ciutadana per reforçar els treballs de prevenció d’incendis forestals que estan duent a terme els efectius del Consorci Provincial de Bombers. D’aquesta manera, ja s’ha posat en marxa la campanya “La teva col·laboració és vital”, que tracta de sensibilitzar als veïns d’urbanitzacions i habitatges a la muntanya sobre la importància d’estar ben preparats davant els denominats incendis d’interfície. Els incendis d’interfície són aquells en què es barreja terreny forestal amb terreny urbà, sent considerats per tots els serveis de bombers de tot el món com els més perillosos per a la protecció de vides i béns.

Al llarg de la campanya, membres de la secció forestal del Consorci i de la Unitat de Voluntaris de Protecció Civil de la Diputació de Castelló, adscrita al Consorci, estan distribuint un seguit de tríptics en tots els municipis de la província. En una primera fase, s’han preparat un total de 5.000 exemplars disponibles en castellà, valencià i anglès, amb la finalitat d’arribar al màxim de persones.

El diputat delegat del Consorci Provincial de Bombers, Luis Rubio, ha explicat que “al llarg de tot l’any fem un intens treball de neteja de muntanyes i d’adequació i reparació de pistes i camins rurals per reduir el risc d’incendis forestals, però també és fonamental la col·laboració dels veïns de les zones amb més risc, especialment”. En aquest sentit, Rubio ha assenyalat que en l’última campanya, “hem emprès la neteja i adequació de més de 600 quilòmetres de camins i pistes forestals, de més de 20 municipis de la província de Castelló”.

Tot aquest tipus de recomanacions són especialment útils en època estiuenca, quan s’incrementa el risc dels incendis d’interfície causa de les condicions meteorològiques. En aquest sentit, a partir d’aquest cap de setmana s’espera l’arribada d’una nova onada de calor a la província de Castelló.

Recomanacions i sensibilització porta a porta

Al llarg d’aquesta última setmana s’han distribuït especialment al llarg d’urbanitzacions ubicades la muntanya, de municipis com Benicàssim i Orpesa, i de mica en mica es farà arribar a la resta de pobles i ciutats de la província, en aquells punts més sensibles davant d’un possible incendi d’interfície. Per a això, els tríptics s’estan distribuint a través d’Ajuntaments, bustiada, i també en contacte directe amb els veïns, porta a porta.

Els tríptics contenen una sèrie de recomanacions sobre les pautes d’autoprotecció en cas d’incendi, i sobre les mesures de prevenció que cal adoptar durant tot l’any per minimitzar riscos.

Es tracta de consells que tots els veïns poden posar en pràctica dins dels límits de la seva pròpia parcel·la. En aquest sentit, és molt important mantenir al llarg de tot l’any una franja de seguretat al voltant de l’habitatge, lliure de vegetació.

Segons afirma Fernando Kindelán, cap de la Secció Forestal del Consorci de Bombers de Castelló, en moltes ocasions els habitatges “estan enclavades en terreny forestal, entremesclant la vegetació de la parcel·la amb la de la muntanya, formant un tot”, una situació que és molt perillosa donat que es facilita l’avanç del foc. Per això es recomana que “el sòl al voltant de l’habitatge estiga pràcticament desproveïda de vegetació, o que siga poc pirófita, que no creme amb facilitat, per evitar que les flames arriben a afectar l’habitatge”.

Els tríptics també ofereixen algunes pautes sobre l’actuació en cas d’incendi, com ara retirar els elements combustibles de les terrasses, baixar les persianes i obeir les ordres d’evacuació.