La Diputació de Castelló proposa 17 projectes provincials que captarien 81 milions de fons europeus

801
Diputació de Castelló
PUBLICITAT

-Inicatives relacionades amb sostenibilitat, digitalització, benestar social i patrimoni per impulsar la provincia

La Diputació de Castelló ha presentat 17 projectes al Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (Miteco) d’Espanya amb els que s’arribarien a captar més de 81 milions d’euros. Les línies comunes sobre les que descansa cada projecte estan relacionades amb la sostenibilitat, digitalització, benestar social i patrimoni, aspectes bàsics que treballen des de la Diputació de Castelló. El seu president, José Martí, afirma que la Diputació «ha de liderar de forma decidida el gran repte que suposa Europa, perquè estem convençuts que dels fons europeus són una plataforma fonamental per a la reactivació de la província».

Els 17 projectes seleccionats pretenen impulsar l’economia i modernitzar el model productiu de les seues respectives zones, i beneficiarien especialment a municipis de menys de 5.000 habitants de Castelló per a assentar un canvi de paradigma de la nova dècada sobre la despoblació

Totes les propostes estan en consonància amb els principis de transformació digital, la reindustrialització i el pacte verd a favor d’energies netes dels Fons Europeus Next Generation. En aquest mateix sentit, el diputat de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, creu que aquestes oportunitats poden situar a Castelló a l’avantguarda d’Europa, ja que «aquests projectes tenen la rellevància suficient per a poder ser finançats amb fons europeus. Se situen en les prioritats de la doble transició ecològica i digital»

Un dels projectes més importants i ambiciosos és ‘Aigua Maestrat’, una fracció del Pla Director de Proveïment d’Aigua potable de la província valorat en aproximadament 53 milions d’euros que, a més de millorar el proveïment de la zona, aprofitaria les canalitzacions per a instal·lar elements de telecontrol del sistema hídric. De l’àrea de transició energètica també destaca ‘Castelló Agrocompost km 0’, el pla de agrocompostatge de proximitat de la província de Castelló, basat en l’experiència pilot duta a terme a la planta de la Salzadella i de l’activitat de la planta de Todolella, valorat en més de 13 milions d’euros.

Aquestes iniciatives formen part de l’àrea de transició energètica, on es troben les propostes més importants per als veïns de les localitats i que més inversió demanen. Pel que fa a les àrees de patrimoni, la seua lligadura amb la Cultura han fet arribar propostes sobre llocs emblemàtics com actuacions de restauració, adequació ambiental i equipament del Castell de Peníscola (530.847 euros); el Pla Director del Castell de Xivert (121.000 euros) o actuacions en l’Hospederia de la Cartoixa de Valldecrist (1.165.000 euros). Així mateix, l’àrea de benestar social també ha proposat actuacions com serveis de promoció d’autonomia personal (770.000 euros); programa d’atenció i cura de majors (700.000 euros); o conciliació familiar i educació (650.000 euros).