La Diputació de Castelló presenta l’informe d’avaluació ambiental de Penyagolosa Trails

590
Presentació trail
PUBLICITAT

L’estudi ha sigut elaborat pel departament d’Ecologia de la Universitat Autònoma de Madrid, també present en l’acte.

L’organització ha comunicat que l’obertura d’inscripcions per a l’edició de 2021 serà el dilluns 19 de juliol a les 19.00.

La Diputació de Castelló ha presentat l’informe d’avaluació ambiental de Penyagolosa Trails, on s’analitza l’impacte mediambiental provocat per l’ultra Trail CSP (110 quilòmetres) i la MiM (60 quilòmetres), les dues carreres de muntanya estendard del calendari esportiu nacional que tenen el seu origen a Castelló de la Plana i culminen en el Santuari de Sant Joan de Penyagolosa, i que de manera extraordinària, enguany se celebraran del 15 al 17 d’octubre després d’haver sigut ajornades per la situació sanitària global provocada pel COVID-19.

A l’acte de presentació, que ha tingut lloc en el Centre Cultural Provincial Les Aules de Castelló, han acudit la diputada d’Esports, Tania Baños; el director de Penyagolosa Trails, Tico Cervera; el catedràtic d’Ecologia i doctor Javier Benayas, així com el doctor en Ecologia Diego Llusia procedents de la Universitat Autònoma de Madrid, i el consultor ambiental Miguel Faucha, creadors de l’informe. Aquest reflecteix el compromís de la Diputació de Castelló, patrocinador principal de l’esdeveniment, i de l’organització de Penyagolosa *Trails, d’adoptar mesures que ajuden a minimitzar els impactes sobre la fauna, la flora i els béns d’interés cultural que la competició esportiva puga causar en el que és un espai natural protegit. A més, han sigut presents els alcaldes dels municipis pels quals transcorre la MiM i la CSP, així com els clubs col·laboradors.

Tania Baños, responsable de l’àrea d’Esports de la Diputació, destaca la importància d’aquest estudi, “que ve a posar de manifest el que portem molt temps defensant: que és necessari compatibilitzar el respecte i la conservació en bon estat del nostre patrimoni natural amb el seu ús racional, perquè puga ser gaudit pels amants de l’esport en contacte amb la naturalesa i per a generar oportunitats de desenvolupament als nostres pobles d’interior”. En la seua opinió, “una cosa és preservar el nostre paisatge i una altra ben diferent expulsar del mateix a l’ésser humà”. Segons explica, “quan en el medi natural es veta l’accés a les persones, es converteix en insostenible”.

Tico Cervera, director de Penyagolosa Trails, ha destacat la fèrria voluntat de l’organització a l’hora de destinar voluntàriament recursos i preocupar-se per conéixer quines possibles afeccions es podien estar causant en el medi ambient, buscant per a això equips externs professionals que pogueren acreditar què s’estava fent bé i en quins aspectes millorar, assumint les mesures oportunes i acreditades per professionals externs a l’organització.

Una preocupació per garantir la sostenibilitat entorn de la celebració d’aquesta mena de proves que es fa patent en la forma de conducta de l’organització. Precisament, cal destacar que l’any 2017 Penyagolosa Trails va ser certificada per la norma UNE-EN ISO 20121:2013 en referència als sistemes de gestió d’esdeveniments sostenibles, convertint-se en el primer esdeveniment de trail internacional amb aquest reconeixement i sumant-se als pocs esdeveniments esportius a tot el món com els Jocs Olímpics de Londres, la Barcelona World Race o Roland Garrós, amb l’estàndard de certificació per a la gestió sostenible d’esdeveniments. Això va possibilitar l’adopció d’una sèrie de mesures i bones pràctiques que encara perduren hui dia.

Per part seua, des del departament d’Ecologia de la Universitat Autònoma de Madrid, s’ha ressaltat que “la clau per a compatibilitzar aquest tipus d’esdeveniments esportius amb la conservació del territori on es desenvolupa ha de fonamentar-se en una col·laboració sòlida i real entre institucions governamentals, investigadores i científiques, els promotors d’aquests esdeveniments i, per descomptat, la pròpia població local que habita i viu del lloc”. Així mateix, en paraules de Benayas: “El món del Trail ha d’assumir el seu paper en la conservació de la mateixa naturalesa de la qual se sustenta i continuar treballant per caminar cap a un esport cada vegada més sostenible amb el mitjà. Sense la naturalesa i la cultura, sense els paisatges i la riquesa de cada entorn en el qual es practica aquest esport, les pròpies carreres perden gran part del seu valor”. Els autors de l’informe han aplaudit públicament l’actitud de Penyagolosa Trails a l’hora d’apostar per estudis científics sobre com les seues proves incideixen en el medi natural castellonenc, anteposant la seua conservació i demostrant obertura a millorar uns certs aspectes per a respectar la naturalesa.

Com a tancament de l’acte, l’organització de Penyagolosa Trails ha revelat que l’obertura de les inscripcions per a la present edició de 2021 serà el dilluns 19 de juliol a les 19.00.

Sobre l’informe d’avaluació ambiental de Penyagolosa Trails

De manera global, l’informe llança que l’activitat analitzada en el present estudie no és generadora d’impactes ambientals greus o irreversibles en el mitjà, sent limitats i podent controlar-se. Es tracta d’una iniciativa assentada en el territori que camina en pro de la sostenibilitat i el respecte a l’entorn natural, social i econòmic de la regió.

Entre les mesures que es proposen, sempre de manera coordinada i en col·laboració amb els organismes competents, es troben: la restauració de trams deteriorats pel seu valor natural i cultural, la instal·lació d’elements obstaculitzadors i de senyalització intensiva durant el transcurs de les carreres, l’avís als corredors de l’existència de trams de major sensibilitat mitjançant cartelleria i voluntariat, o l’intent de reducció del volum de públic en la zona de meta al costat d’una valoració de determinats canvis logístics.

D’aquesta manera, l’organització de Penyagolosa Trails continuarà treballant per a garantir l’equilibri entre la minimització dels impactes a l’entorn del Santuari i el seu manteniment com a punt emblemàtic d’aquesta competició esportiva; apostant per la conscienciació i la divulgació entorn de qüestions de bona conducta ambiental per part de tots els agents implicats.

Sobre l’obertura d’inscripcions

Per raons de seguretat, de respecte al medi ambient i de qualitat és necessari limitar el nombre de dorsals. Totes les inscripcions es realitzaran exclusivament emplenant el formulari per Internet (www.penyagolosatrails.com). En aquesta edició, el gruix dels dorsals està cobert pels inscrits de l’edicions anteriors ajornades per motiu de la situació sanitària. Les places vacants es cobriran de la següent forma:

Penyagolosa Trails MiM: només els preinscrits en l’últim sorteig que no han tingut l’opció d’optar a dorsal tindran l’opció de confirmar el seu dorsal en un sistema d’inscripció directa, fins a completar les vacants disponibles.

Penyagolosa Trails CSP: pel fet que tots els preinscrits en l’últim sorteig ja han tingut l’opció de dorsal, s’estableix un sistema d’inscripció directa, fins a completar les vacants disponibles.

El període de confirmació d’inscripció serà des de les 19.00 del 19/07/2021 fins a les 19.00 del 31/07/2021 o fins a completar les vacants disponible