La Diputació de Castelló inverteix 10,8 milions d’euros als Ports en 2022 quintuplicant àmpliament les xifres de 2019

695
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Diputació de Castelló

La Diputació de Castelló quintuplica àmpliament en 2022 les seues inversions als Ports respecte a 2019 a través dels programes i subvencions que impulsa en benefici d’ajuntaments i entitats privades. Així ho ha posat de manifest el president José Martí, qui ha explicat que l’objectiu de la jornada és «realitzar una escolta activa davant la ciutadania i prendre el pols a la comarca». La comparativa mostra que les inversions en 2019 van ser d’1.965.066 euros i que en 2022 es multiplicaran per 5,6 fins a aconseguir la xifra de 10.834.213 euros. 

El president ha assenyalat que «hem fet un gran esforç per beneficiar al món rural i els municipis d’interior, amb la intenció de frenar i, en la mesura que siga possible, revertir el fenomen de la despoblació, dotant del major nombre de recursos econòmics possibles als nostres ajuntaments». 

També ha assenyalat que «com no podria ser d’una altra manera, hem introduït criteris de discriminació positiva a favor de les poblacions més xicotetes, que són les que doten de ple sentit a les diputacions i les que més ens necessiten». 

Esforç en Benestar Social

Martí ha posat de manifest que l’esforç inversor a la comarca és comuna a totes les àrees de la Diputació, encara que ha volgut destacar la gran faena que està realitzant la vicepresidenta i responsable de Benestar Social, Patricia Puerta. De fet, totes les poblacions de la comarca compten amb el Servei de Promoció de l’Autonomia Personal (SPAP), excepte Vilafranca, que té Residència i Centre de Dia, i Castell de Cabres, que no l’ha sol·licitada. Els SPAP són l’evolució de les antigues unitats de respir. A més, als Ports hi ha set escoles matineres: a Morella, Vilafranca, el Forcall, Cinctorres, Pobla de Benifassà, La Mata i Olocau del Rei. I quatre Unitats de Conciliació Familiar: a Forcall, Cinctorres, Pobla de Benifassà i La Mata. Fins el mes de juny passat va haver-hi una cinquena a Olocau del Rei, que al setembre ha deixat de funcionar per falta de xiquets.

Carreteres

El president ha referit que «per a lluitar contra la despoblació hi ha dos tipus de polítiques que resulten bàsiques: incrementar la qualitat i la quantitat dels serveis a la ciutadania i disposar d’unes bones comunicacions tant per internet com per carreteres». Sobre aquestes últimes, també ha incidit en què aquesta setmana s’ha procedit a l’aprovació dels plecs de licitació per a la reparació dels danys ocasionats per la Borrasca Filomena entre els dies 7 i 18 de gener de 2021 en la CV-105 (de La Sènia a Torremiró per Castell de Cabres) i la CV-110 (de la CV-105 a Herbers). Totes dues actuacions suposen una inversió conjunta de 3,2 milions d’euros, que es finançaran al 50% per la pròpia Diputació de Castelló i el Govern d’Espanya, a través del Ministeri de Política Territorial. 

En la CV-105 s’actuarà entre els punts quilomètrics 15+300 i 30+500, i en la CV-110 entre els punts quilomètrics 0+000 i 11+800. Són trams molt utilitzats tant per vehicles com per ciclistes, en els quals una vegada finalitzades les obres milloraran substancialment els nivells de seguretat viària.

Cicle de l’Aigua

L’equip de govern ha volgut posar en valor igualment l’esforç que s’està realitzant des de l’àrea del Cicle Integral de l’Aigua que dirigeix el diputat Ignasi Garcia en matèria de depuració d’aigües, que suposarà una inversió de més de 1,2 milions d’euros en la present legislatura. Ací es contempla l’ampliació de la depuradora d’el Forcall, que ja s’ha realitzat, i les connexions d’aquesta fins a Villores i La la Todolella, que està previst licitar en 2023.

Finalment, el president ha fet referència a una important inversió d’índole cultural d’1.374.000 euros que la Diputació escometrà en la localitat de Cinctorres, amb la reforma integral del Palau de Sant *oans, que permetrà crear en el seu interior un museu que ha de servir d’estímul cultural i turístic per a la localitat i el conjunt de la comarca.

És un projecte que està en fase de licitació, en el qual la Generalitat Valenciana col·labora amb 500.000 euros a través del Pla Conviure. Es tracta d’un edifici d’estil gòtic aragonés, propietat de la Diputació, «que portava massa anys en mal estat».

Visites pel territori

La diputada de Turisme, Virginia Martí, acompanyada de l’alcaldessa Rosa Adela Segura, ha visitat l’ermitori de la Mare de Déu de la Font de Castellfort, a més dels tres habitatges de turisme rural rehabilitats i posades en marxa a l’inici de l’any.

A Cinctorres, acompanyada de l’alcalde, Mireia Mestre, ha visitat l’oficina de turisme i el Palau de Sants Joans, on la diputació està realitzant una inversió per a reforçar el seu ús cultural i social.

A més, la diputada ha visitat Palanques, acompanyada per l’alcaldessa, Lucía Martí, per a escoltar les necessitats dels pobles d’interior i posar en valor les ajudes de la institució als pobles petits.

Els diputats de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, i d’Hisenda, Santiago Agustí, han estat en Portell, on han conegut el projecte de digitalització d’aigua per a prevenir fugides i actuacions de plaques solars dels veïns per a autoproveir-se. Després d’això, han anat a la Mata, que té en marxa projectes d’autoconsum. Així mateix, han visitat el comerç local La Iata Espardenyes.

Els diputats de Promoció Econòmica, Pau Ferrando, i Bombers, Abel Ibáñez, han visitat Olocau amb l’alcalde, on han realitzat un recorregut per a conèixer els principals punts turístics i culturals de la localitat al costat de l’alcalde, Santiago Gazulla, qui ha destacat el paper de la diputació com a suport per als municipis de la comarca.

A la Todolella, els dos diputats s’han acostat a dues explotacions ramaderes d’extensiu, on l’alcalde, Javier Querol, han subratllat la importància de realitzar l’adequat manteniment dels camins. Després d’això, han conegut de primera mà el treball de l’empresa municipal Pitalaero, centrada en el sector tauleller.

Els diputats de Cooperació, Ximo Huguet, i Despoblació i Carreteres, Santi Pérez, s’han acostat a Villores, on han estat acompanyats per l’alcalde, Iván Guimerá, que ha destacat el suport de la institució provincial a través del Pla Avança.

En la visita s’han reunit amb els responsables de les empreses Api Villores, que està dinamitzant a nivell turístic la comarca amb visites guiades a ruscos d’abelles, a més de dedicar-se a la producció de mel i safrà, entre altres actuacions.

Els dos diputats han visitat a més el Forcall, on s’està desenvolupant un dels projectes guanyadors del certamen de regeneració urbana amb ceràmica. A més, han pogut comprovar el bon estat de les obres d’ampliació de la residència de la localitat.

Visita a la Pobla de Benifassà

Les diputades de Cultura, Ruth Sanz, i Transparència, Xaro Miralles, han acompanyat a l’alcalde de la Pobla de Benifassà, David Gil, qui ha posat en valor la recuperació del patrimoni i el pla d’ocupació per a millorar les condicions laborals dels veïns i veïnes. A més, han sol·licitat ajudes per a dinamitzar turísticament el municipi. Les diputades han visitat també Fruits de la Terra, dedicada a l’explotació de tòfones.

Morella

Les diputades d’Esports i Joventut, Tania Baños i Lluïsa Monferrer, han estat les encarregades de visitar Morella, al costat de l’alcalde, Rhamsés Ripollés, on s’han desplaçat fins a la mina d’argila Villagrasa, per a conèixer de primera mà els treballs que en ella es realitzen per a proveir d’argila vermella a la indústria ceràmica de Castelló. Es tracta d’una explotació que registra una gran activitat, de la qual en l’actualitat surten 14 camions diaris encara que fa un any, abans de la incertesa generada per la invasió russa d’Ucraïna, cada dia partien al voltant de 80 camions carregats.

En aquests moments treballen 9 persones en aquesta mina que genera molts altres llocs de manera indirecta. L’empresa encarregada de l’explotació, Argiles Vega del Moll realitza excavacions i sondatges abans d’explotar nous terrenys per tractar-se d’una zona en la qual existeixen jaciments arqueològics i fòssils de dinosaures.

Posteriorment, s’han dirigit fins a la Cooperativa Sant Antoni Abad de la localitat, que produeix compost per a les explotacions agràries existents en un radi de 60 quilòmetres. En aquests moments compta amb 33 treballadors i genera també un important nombre de llocs indirectes.

La visita a Morella ha finalitzat en les instal·lacions esportives de la localitat, on les diputades s’han reunit amb representants del Basket Femení de Morella i els organitzadors de la Trail denes de Morella, que es va iniciar amb notable èxit en 2021 i en 2022 ha viscut la seva segona edició. La diputada Baños ha animat a tots dos col·lectius a presentar-se a la convocatòria d’ajudes esportives del pròxim any per la importància dels projectes que desenvolupen i que permeten que les nenes i joves puguin competir, així com la realització d’una prova esportiva de muntanya amb fort impacte turístic per a la localitat.

En Vilafranca s’ha visitat el nou edifici polivalent per a festes que ha sigut una obra que s’ha finalitzat en 2022 després de tres anys d’obres i és un edifici que servirà per a acollir tot tipus d’esdeveniments festius i fer càterings. El projecte compta amb una inversió d’1,5 milions d’euros. 

Després s’ha visitat la zona esportiva, les noves pistes de pàdel i una pista polivalent de futbet i bàsquet i també han visitat la piscina climatitzada i un gimnàs.

A continuació s’ha anat a la serraria de Vilafranca Maderas Herrero, que és la més gran que està operativa en la província de Castelló, compta amb 30 treballadors i treballadores i realitza les explotacions de pins. És una empresa que porta més de 100 anys treballant en el territori realitzant una explotació de la fusta molt important a la província.

Finalment, han visitat una empresa de nova creació d’emprenedors joves de Vilafranca, Bolíssim, de productes gastronòmics artesanals, compten amb tot tipus de menjars preparats amb productes de la zona i receptes tradicionals. Té 4 treballadors i també està funcionant molt bé en càterings i distribució en productes de qualitat a tendes de gastronomia i delicatessen.

La visita ha comptat amb la presència de l’alcaldessa, Silvia Colom, i la corporació municipal.

Al final de la jornada, l’equip de govern ha realitzat una reunió en la Balma en la qual ha participat l’alcalde de Sorita, José Ramón, Guarch.