La Diputació de Castelló incrementa més d’un 60% el contracte de manteniment i millora les carreteres provincials, amb una inversió anual de 8 milions d’euros

552
PUBLICITAT

El ple de la Diputació de Castelló ha aprovat hui amb el vot de PSPV i Compromís l’adjudicació a l’empresa Becsa per 8 milions d’euros a l’any del nou contracte per a la gestió integral, manteniment, conservació i modernització de la xarxa de carreteres de la institució provincial. Tindrà una vigència de dos anys, prorrogables anualment per un màxim d’altres tres anys. Amb aquesta adjudicació l’actual corporació progressista augmenta més d’un 60% la quantitat contemplada en el contracte que va entrar en vigor en 2019.

Segons el president José Martí, es tracta de «un esforç sense precedents de la Diputació de Castelló a favor de l’interior de Castelló, invertint una quantitat històrica per a garantir la seguretat viària i incrementar les possibilitats de generació d’activitat i creixement econòmic en l’àmbit rural».

Una quantitat a la qual cal sumar la subvenció de 5’2 milions d’euros concedida pel Govern d’Espanya a la Diputació de Castelló per a escometre millores en les carreteres que van resultar afectades per la borrasca Filomena en 2021. «Un total de 13’2 milions d’inversió en carreteres en 2023 per a continuar avançant en la lluita contra la despoblació».

El nou contracte de carreteres ha sigut defensat en el ple pel diputat de Carreteres i portaveu del Grup Socialista, Santi Pérez, qui ha destacat que aquesta iniciativa «respon a la sensibilitat mostrada pel president Martí per a donar resposta a la gran demanda d’actuacions de millora de carreteres formulades per alcaldesses i alcaldes que ens trobem a mitjan 2019 quan vam accedir al govern de la Diputació».

En aquest sentit, Pérez assenyala que «posem més diners que mai per a incrementar el nombre d’actuacions, sempre seguint els criteris del personal tècnic de Diputació, que és el que marca les prioritats i on i en quina ordre convé actuar». Dit d’una altra manera, «del que es tracta és de planificar a mitjà i llarg termini i programar segons les necessitats existents».

El titular de l’àrea de Carreteres ha indicat que el nou contracte s’ajusta als preus de mercat actuals, que s’han vist incrementats de manera important arran de les tensions inflacionistes generades per la invasió d’Ucraïna per part de l’exèrcit rus.

Finalment, Pérez ha lamentat que l’oposició s’haja abstingut en l’adjudicació del nou contracte de carreteres, al contrari del que va fer el Grup Socialista en el seu moment, quan va recolzar l’últim contracte de l’anterior equip de govern, que ascendia a 4,9 milions d’euros.

Subministrament elèctric a ajuntaments

El ple també ha aprovat la licitació per part de la Central de Compres de la Diputació de l’acord marc del subministrament d’energia elèctrica per als ajuntaments, atés que l’actual contracte expira el 31 de desembre de 2022, sense que existisca possibilitat de pròrroga. Un procés al qual s’han adherit 120 municipis de la província, una circumstància que ha d’ajudar a aconseguir els millors preus possibles en el mercat, en una conjuntura com l’actual que ve marcada per la volatilitat i la fluctuació dels preus de la llum.

El nou contracte tindrà vigència fins al 31 de desembre de 2023, existint la possibilitat de realitzar una pròrroga addicional d’un any.

Elecció d’alcalde de Fuente la Reina

El ple de la Diputació de Castelló ha procedit a la designació de Gonzalo Moliner Bellod com a alcalde de la localitat de la Font de la Reina, conforme al que estableix l’article 182 de la Llei orgànica del Règim Electoral General (LOREG).

És una decisió que s’adopta després de la renúncia de Baltasar Aguilar Piquer, que es va produir el passat 30 d’agost de 2022. Prèviament, en 2021 també havia renunciat el llavors alcalde Francisco García Moya.

L’elecció es duu a terme després d’una comunicació oficial de l’alcalde en funcions al no existir candidats per a substituir a l’últim primer edil dimitit, atesos els resultats de les últimes eleccions municipals, en les quals es van registrar 27 vots al Partit Socialista i 3 al Partit Popular.

Cristina Fernández

El ple també ha aprovat l’assignació i règim de dedicació de la diputada i portaveu de Ciutadans, Cristina Fernández Alonso, que passa a tindre una remuneració anual de de 40.797’40 euros bruts

Declaració institucional 25-N

El president de la Diputació, José Martí, ha donat lectura durant el ple a una declaració institucional amb motiu del 25-N, ‘Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona’ secundada per tots els grups, que sorgeix a instàncies de l’equip de govern. En ella es reafirma el compromís de la institució amb el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere. També es considera que ha de seguir el treball per a la ruptura del silenci, la sensibilització i la conscienciació ciutadana davant aquest problema.

El text insta la millora de la coordinació dels diversos agents socials implicats en la violència contra les dones i de la resposta institucional a tots els nivells, evitant el risc de victimització secundària i millorant la confiança de les víctimes.

A més, es demanda la utilització de tots els recursos necessaris per a l’assistència, ajuda i protecció de les víctimes i de les seues filles i fills, així com l’impuls del debat social perquè el públic deixe de ser el privat.

Finalment, la declaració institucional aposta per l’impuls a la formació dels agents implicats, a fi de garantir una resposta especialitzada i integral de les víctimes.

Protocol assetge sexual

El ple ha aprovat el dictamen del protocol per a la detecció, prevenció i actuació davant els supòsits d’assetjament sexual i assetjament per raó de sexe en la Diputació de Castelló.

Habitacions individuals a l’Hospital General

També a instàncies de l’equip de govern s’ha aprovat una declaració institucional en la qual se sol·licita que la Generalitat Valenciana contemple en el Pla Director de l’Hospital General Universitari de Castelló la implantació d’habitacions d’ús individual, mesura que ja s’ha desenvolupat en altres centres com l’Hospital de La Plana a Vila-real o l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València

Declaració de l’any del Papa Lluna

A proposta de l’equip de govern, el ple de la Diputació ha aprovat de manera unànime la declaració de 2023 com l’any del Papa Lluna, amb motiu del 600 aniversari de la mort d’aquest personatge històric, en consideració al fet que va ser una destacada figura en la segona meitat del segle XIV, tant en l’àmbit eclesiàstic, com a polític i social.

Ignasi Garcia, gestió de residus

Per part seua, el portaveu de Compromís i diputat de Sostenibilitat en l’equip de govern, Ignasi Garcia, ha denunciat «la moció demagògica sobre el preu de la gestió dels residus portada al ple pel Partit Popular, justament en la Setmana Europea de la Gestió dels Residus». Es refereix a la moció presentada pel PP sobre una moratòria en l’aplicació dels nous impostos ambientals.

“És irresponsable demanar ampliar i donar un ‘patadón hacia adelante’ un problema hem de saber gestionar, quan durant 20 anys heu estat mirant cap a un altre costat soterrant residus i generant un problema, no sols per al medi ambient sinó també per a la nostra economia amb les sancions que vindran és d’una irresponsabilitat enorme”, ha expressat Garcia, dirigint-se als representants del Grup Popular.