La Diputació de Castelló impulsa el Consell Provincial de La Dona

91
PUBLICITAT

El ple aprova el reglament inicial d’este òrgan que naix com un espai participatiu, consultiu i assessor

La Diputació de Castelló reforça les polítiques d’igualtat i impulsa el Consell Provincial de la Dona. El ple ordinari corresponent al mes de novembre ha aprovat de manera inicial el reglament d’este òrgan que naix com un espai participatiu, consultiu i assessor, i té com a finalitat ser una estructura viva i activa per a garantir la veu i la influència de les dones en el disseny, aplicació i seguiment de les polítiques d’igualtat impulsades per la Diputació.

Com ha explicat la diputada d’Igualtat, Marisa Torlà, “és un projecte ambiciós i compromés i que demostra la ferma aposta d’este equip de govern per la igualtat efectiva i real de la dona”. “Busquem construir una província on la igualtat de tracte i oportunitats per a les dones no siga únicament un idea, sinó una realitat palpable en el dia a dia de totes les ciutadanes i ciutadans”, ha subratllat la diputada provincial.

Tal com s’establix en el reglament, el Consell Provincial de la Dona està integrat per la presidència, dos vicepresidències, una persona representant de cadascun dels partits polítics de la Diputació, amb càrrec de vocal, 20 vocalies més de dones, de les quals 3 correspondran a la rectora de l’UJI, la subdelegada del Govern a Castelló i la delegada del Consell a la província. Les 17 restants correspondran a dones de la província en diferents àmbits “que asseguraran diversitat, representativitat i experiència en tots els sectors de la societat”, ha explicat Marisa Torlà. El Consell ho completarà una secretària amb veu i sense vot.

En conjunt, el Consell representa una oportunitat per a treballar de manera col·lectiva i transversal, unint institucions, associacions i la ciutadania en un objectiu comú. Després de l’aprovació inicial per ple, una vegada publicat en el Butlletí Oficial de la Província (BOP) i en el tauler d’anuncis de la Diputació, s’obrirà un termini de 30 dies per a presentar les reclamacions i suggeriments que s’estimen oportunes.

A més de l’aprovació inicial del Consell de la Dona, la sessió plenària ha mostrat la seua adhesió a la declaració de la Federació Espanyola de Municipis i Provincial amb motiu del 25 de novembre, Dia internacional de l’eliminació de la violència contra la dona. Amb l’adhesió, referendada per l’equip de govern i els grups PSOE i Compromís, la Diputació de Castelló reafirma el seu compromís amb la lluita per la igualtat i la dignitat i incidix en la necessària implicació i unió de tota la societat per a la condemna de la violència masclista en totes les seues manifestacions, i treballar col·lectivament per a construir un futur en el qual cap dona haja de viure amb por.

Declaració Institucional

El ple ordinari ha començat amb un minut de silenci per les víctimes de la DANA i com a mostra de solidaritat amb tots els afectats pel greu temporal que va devastar la província de València. Així mateix, la corporació provincial s’ha unit per a traslladar el seu suport i solidaritat amb les víctimes i afectats per la DANA, així com el seu suport als efectius d’emergències i als voluntaris, a través de la declaració institucional aprovada. En ella s’ha acordat transmetre les seues més sinceres condolences i mostres de solidaritat davant la terrible DANA ocorreguda el passat 29 d’octubre i en la qual es van veure afectats múltiples municipis, traslladant el sentiment de tristesa i dolor, especialment a les persones afectades, familiars i amics de totes les víctimes mortals que ha produït esta catàstrofe, així com l’ànim i tot el suport als milers de perjudicats en forma de vivendes, infraestructures i serveis.

Santuari de Sant Joan de Penyagolosa

La unió de la corporació provincial en el seu conjunt també ha sigut present en els dos punts referents a la restauració i rehabilitació del santuari de Sant Joan de Penyagolosa. D’una banda, el ple ha aprovat el conveni de col·laboració entre la Diputació de Castelló i el Bisbat de Segorbe-Castelló pel qual es regix la concessió de subvenció de manera directa per a la restauració i rehabilitació del santuari que ascendix 872.000 euros entre Diputació i Consell, i, d’altra banda, s’ha aprovat la segona addenda al conveni marc de col·laboració entre el Consell, la Diputació de Castelló i la Diòcesi Segorbe-Castelló.

En este punt, el diputat de Cultura, Alejandro Clausell, ha explicat que “els retards en l’obra van motivar la sol·licitud per part del Bisbat d’una nova pròrroga del termini final i, per això s’ha acordat aprovar la pròrroga del conveni marc de cooperació finalitzant la seua vigència el 31 de desembre de 2025”.

El pressupost total de les obres ascendix al voltant de 4 milions d’euros dividides en diverses anualitats. La Conselleria d’Educació, Cultura i Esports i la Diputació Provincial de Castelló aporten a parts iguals els fons econòmics necessaris, mentres que la Diòcesi tramita i executa les obres. Després de les aprovacions de hui, la previsió de finalització de les obres de rehabilitació se situa en finals del 2025. No obstant això, com ha subratllat el diputat provincial, “haurem de realitzar una nova inversió ja que en el projecte inicial plantejat per l’anterior govern provincial no es contemplava ni s’havia pressupostat l’escomesa de llum, aigua i internet”.

El pressupost facilitat pel Bisbat per a poder dur a terme l’escomesa ascendix a més de 2,2 milions d’euros i, com ha explicat Alejandro Clausell, “totes les parts implicades estem treballant per a l’aprovació d’un nou conveni de col·laboració per a poder sufragar estos treballs, necessaris per a poder recuperar este conjunt patrimonial que representa un element cultural molt arrelat i tot un referent cultural, patrimonial, religiós, històric i ambiental com tota la província es mereix”.

Acord infraestructures hidràuliques

També per unanimitat s’ha aprovat l’acord de cooperació per al finançament i execució d’infraestructures i actuacions en instal·lacions hidràuliques a la província de Castelló, entre la Generalitat, la EPSAR i la Diputació.

Este acord es prolongarà fins al 2028 i, durant eixe temps, s’inclouen 19 obres de nova instal·lació, a més de més de 240 de reforma d’instal·lacions existents. Com ha subratllat el diputat del Cicle Integral de l’Aigua, Iván Sánchez, “vam dir que esta seria la legislatura de l’aigua i ho demostrem amb fets en cada plenari, en cada decisió que pren este equip de govern”. Per al diputat provincial, l’acord aprovat “reafirma el nostre compromís en la problemàtica de l’aigua en el nostre territori i garantir eixe recursos tan important en el conjunt de la nostra província”.